Spring naar de content

Eten is het nieuwe uitgaan

Het aantal (bruine) kroegen in Nederland daalde van zo'n 12.000 in 2012 naar 9000 begin dit jaar.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Volgens data-analist BoldData in Amsterdam is de reductie al begonnen in 2008 met de invoering van het rookverbod. Door de nasleep van corona is het verval nog versneld. Alleen al in 2022 verminderde het aantal cafés in Nederland met 6 procent (575 zaken), in plaats van het 'gebruikelijke' gemiddelde van minus 2,5 procent.

Voorzitter Marijke Vuik van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het jammer dat er steeds meer bruine kroegen verdwijnen, maar er is in haar ogen weinig aan te doen, omdat het een kwestie is van vraag en aanbod. "Als de markt vraagt om andere concepten, zullen ondernemers zich daarop gaan richten." Ze doelt onder meer op lunchrooms die aan het eind van de middag tevens café zijn, of restaurants met een barfunctie.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap