Spring naar de content

De Ergste Nederlander Aller Tijden: de politieke activist

Deze week begint de KRO met de verkiezing van De Grootste Nederlander Aller Tijden. Een mooi initiatief, maar onze geschiedenis kent niet alleen helden en heiligen. Om die reden organiseert HP/De Tijd de verkiezing van De Ergste Nederlander Aller Tijden. In twintig afleveringen gaan we op zoek naar de mannen en vrouwen die ons land de meeste schade hebben berokkend. Van ondernemers tot communisten, van katholieken tot criminelen, van vorsten tot kunstenaars – niemand wordt ontzien. Bij de selectie gaan we voorbij aan goede bedoelingen – alleen het funeste resultaat telt. Elke week komt een aparte categorie met een selectie van Erge Nederlanders aan bod. Deze week: Vijf politieke activisten die bereid waren hun idealen met geweld te verwezenlijken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Volkert van der Graaf

Werd geboren in Middelburg, als tweede kind van een biologieleraar en een Britse moeder. Studeerde van 1987 tot 1990 milieuhygiëne in Wageningen. Deed daar een mislukte zelfmoordpoging, maar vond vervolgens zijn draai als dierenactivist bij radicale milieugroepen als Lekker Dier, De Ziedende Bintjes en de door hem in 1992 (mede) opgerichte Vereniging Milieu-Offensief (VMO).

Medio 1996 besloot Van der Graaf een pistool aan te schaffen. Want hij voelde zich naar eigen zeggen bedreigd door boeren die woedend waren omdat ze hun bedrijf door tegenwerking van VMO niet konden uitbreiden. Zes jaar later kwam dat wapen van pas: op 6 mei vermoordde Van der Graaf LPF-lijsttrekker Pim Fortuyn. Net die ochtend had onderzoeksbureau Intomart gemeld dat Fortuyn de negen dagen later te houden verkiezingen met grote overmacht (38 zetels) zou gaan winnen. Dankzij de milieuactivist verloren honderdduizenden Nederlanders de man die hun zorgen en wensen verwoordde.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap