Spring naar de content

Propaganda

Volkskrant-columnist Marcel van Dam en het NOS Journaal ‘maken deel uit van de propagandamachine van Al Qaida’. Was getekend: publicist en rechtsgeleerde Afshin Ellian.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Deze venijnige uitval vindt zijn oorsprong in het telefoontje dat Ellian vorige week vrijdag kreeg terwijl hij vakantie vierde in Toscane. Het ging over een brief van het pro-Palestijnse comité Stop de Bezetting, gericht aan NRC Handelsblad. Oud-ambassadeur en bestuurslid van het comité Jan Wijenberg sommeerde NRC-hoofdredacteur Birgit Donker om Ellian als columnist te ontslaan. En wel omdat hij en ‘vele anderen’ zich door Ellians geschriften in de hoek van de antisemieten gedreven voelen, schreef Wijenberg.

Donker schaarde zich echter unverfroren achter haar columnist. Ellians schrijfmaatje bij ElsevierLeon de Winter deed hetzelfde. Hij verklaarde Wijenbergs comité de oorlog.

Net terug van vakantie vertelt Ellian dat hij nog nooit van ‘die Wijenberg’ had gehoord. De Iraanse rechtsgeleerde heeft zijn brief inmiddels bestudeerd. “Mijn conclusie: hij knipt en plakt ze bij elkaar. De man is een brievenmachine.”

Ellian voelt zich dan ook totaal niet aangesproken door Wijenbergs kritiek. “In de hele Nederlandse media zijn maar drie mensen die het leed dat de Palestijnen door de Israëli’s wordt aangedaan enigszins nuanceren: Dirk-Jan van Baar, Leon de Winter en ik. De rest bericht doorgaans pro-Palestijns. Het is een trend die ik overigens in heel Europa waarneem.”

Volgens Ellian maken onder andere de VPRO, het NOS Journaal en J.A.A. van Doorn – onbewust – propaganda voor Al-Qaida. “Zij schilderen de Israëli’s af als nazi’s, en dat is verbijsterend.”

Gegeven het feit dat hij Marcel van Dams naam twee keer noemt, is de oud-VARA-voorzitter voor Ellian de grootste boosdoener. “Van Dam is propagandist van Al-Qaida en van de algehele radicale islam.”