Spring naar de content

Daar is-ie weer!

Wie door alle publiciteit de indruk heeft gekregen dat PvdA-veteraan Jan Pronk door de Jonge Socialisten is voorgedragen als partijvoorzitter, heeft het mis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

“Wij hebben Jan Pronk niet gevraagd,” zegt JS-voorzitter Ruben Zandvliet. Wie dan wel? Iemand van de JS-afdeling Limburg. “Mag best. Maar als Jonge Socialisten spreken we ons nog niet uit. Eerst zien wie zich melden.” Jacques Monasch, de oud-campagneleider die onlangs een vlammend manifest schreef om de PvdA grondig te hervormen, in ieder geval niet. “Ik kan alleen zeggen dat we nu bezig zijn met het benaderen van een aantal kandidaten. Wie? Dat maken we binnenkort bekend.”

Volgens PvdA-nestor Bram Peper zou het een zegen voor de partij zijn als zijn oude strijdmakker de nieuwe voorzitter wordt. “Hij heeft een formidabele ervaring om de partij nieuw leven in te blazen. En dat zal hij op een veel minder bijterige wijze doen dan mensen die hem niet mogen, denken. Pronk is een wijs man.”

Zal Wouter Bos ook zo ingenomen zijn met Pronk? “Haha, dat weet ik niet. In de afgelopen jaren zijn er voorzitters gesneuveld, maar Pronk is er de man niet naar om te sneuvelen.”

Tweede-Kamerlid Mei Li Vos denkt dat het niet zo’n vaart hoeft te lopen: “De PvdA staat nu voor de vraag: wil je verworven rechten behouden of ga je nadenken over de nieuwe verdelingsproblematiek? Ik denk dat Pronk goed kan uitstijgen boven het gekissebis ‘SP of sociaal-liberaal’.”

Vos vraagt zich wel af of Pronk als oud-minister en oud-VN-gezant niet overgekwalificeerd is. “Maar laten we eerlijk zijn: we hebben nu gewoon een zwaargewicht nodig, want het is nogal een rotzooi geweest binnen de partij het afgelopen jaar.”