Spring naar de content

Staatspropaganda

Een medewerkster van het ministerie van Buitenlandse Zaken verricht tegen betaling hand- en spandiensten aan de corrupte Kazachstaanse despoot Noersoeltan Nazerbajev.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Extra pikant: genoemde medewerkster is de echtgenote van mr. Geoffrey van Leeuwen, de tweede man van de Nederlandse ambassade in Kazachstan.

De voormalige sovjetrepubliek Kazachstan is wereldberoemd doordat die sinds enige tijd op de korrel wordt genomen door Borat, een alter ego van de Britse komiek Sacha Baron Cohen. President Nazerbajev, die wordt verdacht van fraude en het wegsluizen van geld uit de staatskas naar Zwitserse bankrekeningen, doet erg zijn best het door Borat geschonden imago van zijn land te herstellen. Onder meer met enorme, peperdure reclamecampagnes in de International Herald Tribune, waarin de grote leider wordt verheerlijkt. De ronkende teksten (“In zijn boek vertelt de president hoe zijn grootmoeder een bajonet omboog tot een sikkel om hooi te snijden”) zijn het neusje van de zalm voor liefhebbers van aloude sovjetpropaganda.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Auteur van dit prachtigs is Marona van den Heuvel. Op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken wordt zij aangeduid als ‘medewerkster’. Recent woonde ze als officieel waarnemer nog de parlementsverkiezingen in Kirgizië bij.

Het de hemel inprijzen van een dictatoriaal regime behoort niet tot het takenpakket van een BZ-medewerker. Op het ministerie in Den Haag is men dan ook niet blij. Maar volgens woordvoerder Ahmed Dadou verbiedt de ‘privacywetgeving’ het geven van informatie over de huwelijkse staat en andere privékwesties.

Wel zegt hij: “In ons systeem bij personeelszaken staat bij mevrouw Van den Heuvel dat ze sinds 1 juli 2004 met bijzonder verlof is, zonder bezoldiging. Wat dat betekent voor haar status van ambtenaar? Wij zien geen probleem, want wat ze schrijft is redelijk feitelijk en botst niet met het Nederlandse beleid.”