Spring naar de content

Vragen

Een eerste golfje zorgvuldig geregisseerde publiciteit rond de nieuwe gratis kwaliteitskrant van investeerder Marcel Boekhoorn.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Boudewijn Geels

Het RTL Nieuws bracht 8 december een reportage, de Volkskrant de dag daarna een interview met directeur Cornelis van den Berg. Enkele prangende vragen bleven evenwel onbeantwoord.

Neem de kwestie-Ben Rogmans. Hij was reeds aangesteld als hoofdredacteur, maar mag pas op 1 oktober 2007 bij De Pers, zoals de nieuwe krant gaat heten, aan de slag. Zijn vorige werkgever, Wegener, heeft dat bij de rechter afgedwongen. Gehoorzaamt Rogmans? Jazeker, zeggen ingewijden. En dat terwijl de boete bij overtreding ‘slechts’ duizend euro per dag bedraagt. Dat is aanzienlijk minder dan een ‘krantengoeroe’ als Leon de Wolff – bekend van de weinig succesvolle herlancering van het AD – in rekening durft te brengen.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Bemoeit Boekhoorn zich met de dagelijkse gang van zaken? Nee, want hij is geen krantenman en bovendien als de dood voor journalisten – hij was dan ook bloednerveus toen hij onlangs een speech moest afsteken voor de redacteuren van De Pers. Wel eist de schatrijke ondernemer dat elke uitgave boven de tienduizend euro tot in detail wordt verantwoord.

Denkt De Pers snel winst te kunnen maken? Wederom is het antwoord nee. Voor het eerste jaar is een verlies van vijf miljoen euro ingecalculeerd, maar dat kan ook het dubbele worden, zeggen bronnen. Het hangt ervan af in hoeverre de adverteerders de nieuwe krant zullen omarmen.

Gaat De Pers zich vooral richten op de Volkskrant en NRC Handelsblad, of toch op de eveneens gratis concurrenten Metro en Spits? Dat laatste, zeggen insiders. Zeker in het begin (de eerste editie moet in januari van de persen rollen).
 Blijft het bij een gratis krant alleen? Als het aan Boekhoorn c.s. ligt niet. Er zijn plannen voor een gratis opinieblad.