Spring naar de content

Schnabbelsport

Na de rel in 2004 over de enorme bijverdiensten van Gijs Wanders en Annette van Trigt, stelde NOS-baas Hans Laroes een ‘schnabbelprotocol’ op.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Daardoor werd bijverdienen voor NOS-employés praktisch onmogelijk. Dat protocol gaat nu op de helling.

Volgens secretaris Thomas Bruning van de journalistenvakbond NVJ is de NOS door-geschoten. “De omroep-cao is heel duidelijk over bijverdiensten: die mogen, mits in overleg met de werkgever.”

De vorig jaar ontslagen nieuwslezer-to be Charles Groenhuijsen is er al een rechtszaak over gestart. “Het protocol is een flagrante schending van de cao,” zegt hij. “Tijdens de schnabbel-crisis heeft de NOS in blinde paniek een protocol zitten tikken, zonder te kijken of dat zo wel kon.” Overigens wordt het protocol niet door iedereen even goed nageleefd. “Ik kom in ‘het circuit’ nog steeds constant mensen van de NOS tegen. Vooral van Studio Sport.”

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Dat kan kloppen, want, zo onthult Laroes: “Sportjournalisten en -presentatoren hebben meer vrijheid dan anderen. Het risico van belangenverstrengeling is bij hen minder groot.”

Volgens Laroes zijn er naar aanleiding van de kwestie-Groenhuijsen enkele maan-den geleden al wat veranderingen in het protocol aangebracht. De NVJ stelt echter dat het héle protocol in de prullenbak moet.

Laroes is dat niet van plan. “Blijkbaar vindt Bruning dat journalisten zich een ongeluk mogen schnabbelen.”