Spring naar de content

Dubbele nationaliteit

Drs P. werd genoemd. En Jordi Cruijff. En prinses Máxima. Ja, in de media passeerden bijna alle Bekende Nederlanders met een dubbele nationaliteit de afgelopen dagen de revue.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door De Redactie

Aanleiding: de door de Partij voor de Vrijheid (PVV) aangezwengelde discussie over de twee paspoorten van de nieuwe PvdA-staatssecretarissen Ahmed Aboutaleb en Nebahat Albayrak. Maar één BN’er werd merkwaardig genoeg niet genoemd: koningin Beatrix.

Heeft de majesteit twee nationaliteiten? Jazeker. Zoals oud-hoogleraar migratierecht H.U. Jessurun d’Oliveira eind 2005 in HP/De Tijd onthulde (Beatrix is ook Brits, week 50) bezit de koningin, naast de Nederlandse tevens de Britse nationaliteit. De vorstin stamt namelijk af van koningin-moeder Sophie (1630-1714), en in 1705 bepaalde Engeland bij wet dat alle nakomelingen van Sophie onderdaan zijn van dat land. Beatrix incluis.

Abboneer op een lidmaadschap

Flinke korting op een digitaal jaarabonnement

Sluit nu voordelig een abonnement af en maak kennis met de journalistieke kracht van HP/De Tijd. (Op elk moment opzegbaar.)

Word abonnee

Jessurun d’Oliveira legde zijn bevindingen destijds voor aan de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD). Had Beatrix nu wel of niet de Britse nationaliteit? De RVD draaide eromheen. De koningin was niet voornemens de Britse nationaliteit aan te vragen. Ook had Beatrix geen plannen om een Brits paspoort aan te vragen, zo kreeg de oud-hoogleraar te horen. Maar de RVD ontkende niet glashard.

Kan iemand die tevens de Britse nationaliteit bezit wel staatshoofd van Nederland zijn? PVV-Kamerlid Sietse Fritsma hoort de vraag aan, lacht even en belooft terug te bellen. Maar Fritsma, dezelfde die vorige week door Kamervoorzitter Gerdi Verbeet op de vingers werd getikt tijdens het debat over de kwestie, laat niets meer van zich horen. Hij is onbereikbaar, zelfs voor de fractiewoordvoerster. Ook PVV-voorman Geert Wilders heeft even geen tijd.

Twee bewindslieden aanspreken op hun dubbele paspoorten, oké, maar de vorstin in de discussie betrekken – dat gaat de PVV kennelijk te ver.