Spring naar de content
bron: anp

De verkeerde plekken

Veel mensen die hun jeugd in Indonesië doorbrachten, houden levenslang heimwee naar het eilandenrijk en koesteren hun herinneringen aan die verre jaren. Zo niet Jan Rot.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Matt Dings

Als zoon van een zendingsarts werd hij een halve eeuw geleden op een kerstnacht geboren in Makassar, Celebes. Een paar maanden later keerde het gezin Rot tijdelijk terug naar Nederland; het waren zeer onrustige tijden en alle Nederlanders moesten Indonesié verlaten. Vader Rot kreeg werk in Arnhem en telde daar de dagen af tot hij weer aan de slag kon in de Oost. Van die tijd staat Jan Rot nog goed bij dat de stemming in huis heerste dat ze op de verkeerde plek waren. Het aftellen zou zes jaar duren; vervolgens woonde Jan Rot van zijn zevende tot zijn twaalfde weer in Indonesië. Behalve dat het tropische weer prettig was, deed

Indonesië hem niet veel. Ja, achteraf is het plezierig om in een ander land op te groeien en meteen te weten dat de wereld groter is dan Nederland en te ervaren wat het is om qua kleur een minderheid te zijn. Maar dat is de blik van een volwassene; een kind kijkt al gauw niet meer op van een nieuwe omgeving.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap