Spring naar de content

Rob Wijnberg is boos

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

O jee, Rob Wijnberg is op HP/De Tijd. De jeugdige filosoof vindt het ‘niet netjes’ dat dit blad vorige week een citaat uit een door hem ‘in een opwelling’ verstuurde e-mail afdrukte.

Deze site had Wijnberg om commentaar gevraagd na aantijgingen van collega-filosoof Menno Lievers dat hij af en toe onzin schrijft. Wijnberg counterde Lievers’ beschuldigingen op laconieke wijze. Echter, dat bleek in de daaropvolgende paniekerige e-mails een vergissing. “Ik had me voorgenomen NIET te reageren. Zou je die email dus als niet gestuurd kunnen beschouwen?”

Maar daar gaan journalisten zelden mee akkoord, erkende Wijnberg later ook zelf in een nieuwe e-mail. “Ik ben ook journalist (voor nrc.next – red.) en ik weet: als iemand zijn uitlatingen intrekt, dan heb je daar als journalist helemaal niets over te zeggen.”

Toch wilde Wijnberg zijn reactie verwijderd zien. Zijn argumenten waren op zijn minst opmerkelijk te noemen. “Autorisatie is vereist, tenzij er één of ander groot belang op het spel staat. In het geval van politici en uitspraken kun je daar dus nog over twisten, die vallen vaak onder openbaarheid van bestuur.”

Autorisatie is ‘vereist’? Hoezo? Dat is alleen zo als interviewer en geïnterviewde daar afspraken over hebben gemaakt, en dat was hier niet het geval. De ‘tenzij’-redenering die volgt is al helemaal curieus. Een journalist moet dus alleen ónbelangrijke stukken laten autoriseren?

Rare jongens, die filosofen.