Spring naar de content

Nieuwe HP/De Tijd

There is nothing wrong with change, if it is in the right direction. Was getekend: Winston Churchill. En zo is dat. Voor u ligt een drastisch vernieuwde HP/De Tijd en uiteindelijk gaat u, de lezer, bepalen of we de juiste koers hebben uitgezet.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Dat verandering noodzakelijk was, is onomstreden. Lezers en adverteerders liepen de afgelopen jaren weg. Natuurlijk is er hier en daar wel een moralist te vinden die met J.C. Bloem van mening is dat elke verandering een verslechtering is, maar uitgever Audax en de redactie kozen welbewust niet voor een enkeltje afgrond. Nee, dit in 1990 opgerichte fusieblad, dat mede in de voorlopers Haags(ch)e Post (sinds 1914) en De Tijd (sinds 1845) een rijke, turbulente geschiedenis heeft, moest worden gered. Dat vroeg personele offers van de redactie en financiële van de uitgever, en die werden met pijn in het hart maar in volle overtuiging gebracht.

Nu ligt de eerste HP/De Tijd-nieuwe stijl voor u. Een blad waarin de lezer die een historie met ons heeft, zich nog altijd zal herkennen. Achtergrondverhalen over politiek, media, maatschappij en werk en leven houden onze zo kenmerkende tone of voice. Cultuur blijft belangrijk in het blad. Succesrubrieken als De Kring, Zelfportret, Jonge Jaren en het Eetteam zijn dan ook gebleven. Gezichtsbepalende columnisten als Dirk-Jan van Baar, Beatrijs Ritsema en Jan Kuitenbrouwer ook. Maar er zijn natuurlijk ook dingen veranderd. De foto’s van Corbino en de vileine grachtengordelkroniek Onder de gordel van Jan Zandbergen krijgen bijvoorbeeld meer ruimte dan voorheen. En nieuwe rubrieken doen hun intrede. Een politieke: Haagse Post. Een historische: Des Tijds. Aandacht voor het moderne leven: 21ste eeuw. En niet in de laatste plaats is daar het feuilleton over de fictieve journalist Don Diks van Frans van Deijl.

Ontstaat daarmee een ‘blaadje’ voor grijze muizen uit Almere, zoals hier en daar wordt gesuggereerd door mensen die het slechtste met HP/De Tijd voorhebben? Nee, een modern, breed opinieweekblad voor héél Nederland – met name voor het onafhankelijke, kritische en vooral niet-verzuurde deel.


The right direction? Mail me! Jan Dijkgraaf ([email protected])