Spring naar de content

Maffia in de EU

De Duitse journalist Petra Reski (1958) schreef een boek over de internationale invloed van de maffia. Een gesprek over maffia-pr, corrupte politici en Europese vertakkingen. ‘Veel voormalige maffia-advocaten werken tegenwoordig in het Europees Parlement.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Het loopt vaak slecht af met mensen die stelling nemen tegen de maffia. Waarom heeft u dit boek geschreven?
“Ik schrijf nu al twintig jaar over de maffia, en ik wilde mensen een indruk geven van die twintig jaar. Vóór de maffia-moorden in Duisburg twee jaar geleden was er, buiten Italië, eigenlijk geen interesse voor artikelen over de maffia. De maffia ‘bestaat’ in feite alleen als er doden vallen. Na de moorden in Duisburg was er interesse in mijn werk; ik werd meteen gebeld. Dit was het juiste moment.”

Hoe erg is het gesteld met de infiltratie in Europa?
“De maffia investeert geld over de hele wereld. In de jaren zestig kwam de maffia naar Duitsland. Een aanklager uit Calabrië heeft eens tegen mij gezegd dat Italië niet alleen cultuur exporteert, maar ook de maffia. Italiaanse gemeenschappen vormden zich in andere landen en de maffia volgde. Twee van de mensen die betrokken waren bij de moorden in Duisburg hebben daarna nog bijna twee jaar in Diemen gewoond. Je zou je kunnen afvragen waarom ze juist naar Nederland zijn gegaan.”

Het gehele interview staat deze week in HP/De Tijd.

Onderwerpen