Spring naar de content

Goed/fout

Was sportbestuurder Karel Lotsy (1893-1959) tijdens de Tweede Wereldoorlog nou goed of fout? Ondanks vrijspraak van collaboratie door een zuiveringscommissie zijn Lotsy-straatnaambordjes tien jaar geleden verwijderd. Waarom, hij was toch goed?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Nee, aldus Frits Barend en Henk van Dorp, die hem in een sportbijlage van Vrij Nederland uit 1979 afschilderden als een foute Nederlander.

Ja, aldus Frank van Kolfschooten, auteur van De Dordtse Magiër, de val van volksheld Karel Lotsy: “In hun conclusies citeerden ze oud-scheidsrechter Leo Horn.

Die noemde Lotsy een antisemiet omdat hij joodse scheidsrechters zou hebben uitgesloten. Dat is één keer gebeurd, maar juist als beschermende maatregel. Lotsy had daar niets mee te maken. Barend en Van Dorp hebben hun bronnen niet gecheckt.”

Anno 2009 is Barend minder stellig: “We hebben alleen maar bronnen en mensen geciteerd, iedereen mocht daaruit zijn eigen conclusie trekken.”

In een interview in de Volkskrant van 11 mei noemt Barend Lotsy ineens een ‘echte vaderlander’. Dat bevreemdt Van Kolfschooten. “Barend is nog steeds gevangen in goed/fout-denken. Hij roept op tot een boycot van Louis van Gaal, terwijl hij Marco van Basten een geweldige kerel vindt omdat die durft te zeggen dat hij gefaald heeft. Daar zou Barend een voorbeeld aan moeten nemen.” WS