Dr. Phil weet raad
Koopverslaving, relatieleed, overgewicht – de televisiepsycholoog Phil McGraw heeft voor elk probleem wel een Texaanse volkswijsheid paraat. Maar sinds hij zich opwerpt als onheilsprofeet zit de klad in zijn carrière.
In Amerika heeft een op de vijf huishoudens last van het ‘multiple hammer syndrome’. Hiermee wordt gedoeld op het verschijnsel dat mensen geen overzicht meer hebben over hun bezittingen, omdat het er te veel zijn of omdat ze er geen adequaat opbergsysteem op na houden. Als zo’n wanordelijk persoon een schilderijtje wil ophangen, moet hij op zoek naar hamer en spijkers. Hij weet zeker dat hij het benodigde gereedschap in huis heeft, maar waar? Veel mensen kiezen op zo’n moment de weg van de minste weerstand: in plaats van hun huis op te ruimen, rijden ze naar de doe-het-zelfwinkel om een nieuwe hamer te kopen (voor het geld hoeven ze het niet te laten, en nu ze er toch zijn, gooien ze meteen die handige superboor die in de aanbieding is ook maar in hun winkelwagen. Probleem van het op te hangen schilderijtje is opgelost, maar bij de volgende keer klussen gaat het weer precies zo, vandaar het syndroom van de vele hamers.
De weg kwijtraken te midden van de accumulerende materie is een ideaal onderwerp voor het programma van Dr. Phil. Het zegt iets over de cultuur (te materialistisch), de lijders aan het ongemak (spilzuchtige slappelingen) en over de smaak van het publiek (dol op leedvermaak). Het probleem zelf is herkenbaar, omdat veel mensen meerdere leesbrillen, kurkentrekkers of afstandsbedieningen in huis hebben, en leent zich ook goed voor de no-nonsense, ‘zeggen waar het op staat’-aanpak, waar Dr. Phil nu al zo’n zes jaar furore mee maakt.
Lees het hele artikel in de HP/DeTijd van deze week.