Toen de EO de EO nog was

import blijboom dijkgraaf 19 jun 2009 Cultuur

Blijboom: De EO is verloederd.

Dijkgraaf: Heb je weer zo’n bui?

Blijboom: De EO is van origine een omroepvereniging die mensen wil bereiken met het Evangelie van Jezus Gristus en daarin dicht bij God en dicht bij mensen wil zijn. Een beweging van gristenen die over kerkmuren heen hun eenheid vinden in Jezus Gristus en elkaar toerusten voor hun werk in de wereld. Ik merk daar tegenwoordig te weinig van, moet ik je eerlijk zeggen.

Dijkgraaf: Ik noteer een ‘ja’.

Blijboom: Nee, dan vroeger… Ik herinner me dat de EO de EO nog was. Een degelijke omroepzuil met mensen die uit het juiste reli-hout waren gesneden. Presentatoren van wie je in één oogopslag zag waar ze voor stonden. Ik noem alleen maar de erudiete Henk Binnendijk, een van de grootste predikers van de vorige eeuw. De brave Jan van den Bosch, oprichter van de Ronduit-club en het bebrilde gezicht van de EO Jongerendag. Dominee Willem Glashouwer, ken je díe nog? In zijn aangezicht zat je te rillen voor de buis. Zoals die man de naam Evangelische Omroep uitsprak, met dat licht nasale toontje en die rollende r… ‘Brandend braambos’ zou uit zijn mond vast ook fantastisch hebben geklonken. Meindert Leerling, nog zo iemand. En…

Dijkgraaf: Mij ben je kwijt, hoor.

Blijboom: …omdat ook gristenen terdege beseffen dat het niet altíjd hel en verdoemenis hoeft te zijn, hadden ze in het uitzendschema ook plaats ingeruimd voor amusement. Maar, let wel: beschááfd amusement! Die gekke poppenspeler Aad Peters bijvoorbeeld, die met de pluchen toekan Sir Geoffrey en een bakfiets vol Bijbels bij het stadion van FC Utrecht ging staan, om dolende rood-witte zielen liefdevol op te vangen. Dat soort onschuldig vermaak zie je toch niet meer? En dan heb ik het nog niet eens…


Dijkgraaf: Heb je Clairy Polak nog ge…

Blijboom: …over good old Wim de Knijff, van de EO Kinderkrant. Legendarisch, hoe die elke uitzending weer wist te verbazen met een nieuw knutselgrapje! Dan peuterde hij een aardappel vast aan een paar lucifers en een elastiekje en dat propte hij dan in een envelop, zodat het geheel er op kolderieke wijze uit kwam springen. Als een duveltje uit een doosje, al zeiden ze dat natuurlijk niet.

Dijkgraaf: Ik sluit niet uit dat ons publiek inmiddels de zaal verlaten heeft. Wat ik wilde zeggen over Clairy Po…

Blijboom: LÁK aan de leden van het eerste uur hebben ze daar tegenwoordig! Zo’n Andries Knevel, die eerst doodleuk de scheppingstheorie naar het rijk der fabelen verwijst en daarna toestaat dat Willem Nijholt bij hem aan tafel luidkeels ‘Godverdomme!’ roept. Oké, dat was in een relaas over vader Nijholt en het jappenkamp, maar toch… Dominee Bert Dorenbos zou zich omdraaien in zijn graf. Of is hij nog niet dood?

Dijkgraaf: Bert Dorenbos presenteert Brink, op het digitale tv-kanaal Family7. En in februari zat hij nog bij De Wereld Draait Door hetzelfde te doen als jij nu.

Blijboom: En de knutselgrapjes van Wim de Knijff zijn vervangen door de knutselgrapjes van Arie Boomsma. Platvloerse vuiligheid, bah!! Dáár hebben de gristenen toch geen… Eh, wat zei je?

Dijkgraaf: Ik zei dat Bert Dorenbos nog leeft. En net als jij Andries Knevel geheel ten onrechte de grond in boorde. Lekker makkelijk. Man, zelfs de Volkskrant vond Knevel & Van den Brink een héél aardige vervanger van Pauw & Witteman. Andries was er zo trots op dat hij het meteen op Twitter gooide.

Blijboom: Maar het was satire man, begrijp dat dan toch! Het was een manier om duidelijk te maken dat ik voor duidelijkheid ben. Want natúúrlijk geniet ik van een programma als 40 dagen zonder seks. En natúúrlijk is That’s the Question een van de leukste spelletjes op de Nederlandse tv. En natúúrlijk is Andries Knevel een uitstekende interviewer. Maar dat is het probleem nou juist. Als ik van een programma geniet, wil ik niet achteraf tot de ontdekking komen dat het van de EO was. De EO stond voor saai, streng en somber. Dat was vroeger heel goed geregeld. Maar tegenwoordig weet je toch niet meer waar je aan toe bent? En juist in deze tijden hebben we wat houvast nodig. Daarom zou ik de EO willen smeken: word alstublieft weer gruwelijk gristelijk!


Dijkgraaf: Amen!

Reageer op artikel:
Toen de EO de EO nog was
Sluiten