Spring naar de content

Nationaal-socialisten: ‘Wilders is uit op bloedige burgeroorlog’

Oud-PvdA-minister Ella Vogelaar heeft Geert Wilders in één adem genoemd met nationaal-socialisten. Behalve Wilders zijn ook nationaal-socialisten niet blij met dat soort vergelijkingen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Roelof Bouwman

In een opiniestuk in NRC Handelsblad waarschuwde Vogelaar vrijdag voor de opkomst van de PVV. “In de jaren dertig van de vorige eeuw onderkenden velen ook pas de dramatische gevolgen van het nationaal-socialisme toen het te laat was. Ik realiseer me dat ik met deze vergelijking een taboe doorbreek. Maar we moeten stoppen Wilders te behandelen als een democratisch politicus met acceptabele opvattingen.”

Van Wilders is bekend dat hij gruwt van uitspraken die hem in verband brengen met extreemrechts. Minder bekend is dat ook extreemrechts niets moet hebben van historische vergelijkingen die de PVV-leider ‘opwaarderen’ tot een nationaal-socialist.

Zo heeft Wilders van Constant Kusters, voorzitter van de Nederlandse Volksunie (NVU), al diverse malen het verwijt gekregen dat hij ‘schopt’ tegen de islam en dat hij uit zou zijn op ‘een bloedige burgeroorlog’ tussen moslims en christenen. Terwijl die groepen volgens de NVU juist één front zou moeten vormen tegen het zionisme, het kapitalisme en het Amerikaanse imperialisme, de traditionele hoofdvijanden van extreemrechts.

Nóg radicaler zijn de aanhangers van de Nationale Socialistische Aktie/Autonome Nationale Socialisten (NSA/ANS), die vorig jaar zelfs een demonstratie tegen Wilders organiseerden op het Binnenhof. De PVV-leider is in hun ogen een ‘vieze zionist’ die ‘leugens verspreidt’ over de islam en die Nederlanders zou willen ‘uitspelen’ tegen moslims.

<object width=”410″ height=”344″><param name=”movie” value=”http://www.youtube.com/v/leuQpbk_u0k&hl=nl&fs=1&”></param><param name=”allowFullScreen” value=”true”></param><param name=”allowscriptaccess” value=”always”></param><embed src=”http://www.youtube.com/v/leuQpbk_u0k&hl=nl&fs=1&” type=”application/x-shockwave-flash” allowscriptaccess=”always” allowfullscreen=”true” width=”410″ height=”344″></embed></object>