Spring naar de content

Sjoerd Kuyper vindt zijn uitgever een ‘flauwe man’

“Ik vind het een beroerde kwestie. Ik heb een erg mooie lezing gegeven, waar ik erg trots op ben.” Maar juist over die mooie Annie M.G. Schmidt-lezing van kinderboekenschrijver Sjoerd Kuyper, half mei, is zijn uitgever Nieuw Amsterdam helemaal niet te spreken. Een moddergevecht volgde. Kuyper over commercieel-directeur Hendrik van Leeuwen: “Wat een flauwe man.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Vorige week kwam in het nieuws dat de uitgever hem voor de kritische toon in zijn rede had gestraft. De schrijver zou op straat komen te staan en de publicatie van zijn nieuwe boek zou worden uitgesteld. Kuyper had in zijn toespraak uitgehaald naar de zakkenvullende rol van de uitgevers en de onderbelichte positie van de kinderboekenschrijvers.

Maar op straat staat hij niet, zegt commercieel-directeur Hendrik van Leeuwen. Na het artikel in NRC Handelsblad heeft hij de schrijver al meerdere malen gemaild, vertelt Van Leeuwen ons enkele dagen later. “Ik heb hem al een paar keer opnieuw uitgenodigd voor een gesprek, maar tot op heden komen we helaas niet tot elkaar, jammergenoeg.”

“Wat een flauwe man”, reageert Kuyper. “Ik heb Hendrik als eerste gemaild, en gezegd dat als hij die flauwekul de wereld uithelpt, ik graag rond de tafel wil gaan zitten.” En met die ‘flauwekul’ doelt Kuyper op het feit dat Van Leeuwen het telefoontje met ‘de straffing’ ontkent heeft in het Boekblad.

En Van Leeuwen blijft ontkennen, ook tegen ons: “Ik ontken dat ik in dat gesprek gezegd heb dat ik hem op straat schop.” Maar volgens de commercieel-directeur houdt een relatie niet op na een telefoontje. Kuyper: “Nou, blijkbaar wel, als hij zo halsstarrig blijft.”

Hoe nu verder? Kuyper: “Ik blijf bij mijn stellingname. Er staat voorlopig geen nieuw boek op stapel, dus ik heb de tijd. Maar weg bij Nieuw Amsterdam wil ik in ieder geval niet.”

Onderwerpen