Spring naar de content

Tofik Dibi laat zich niet wegjagen

GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi ‘baalt als een stekker’ van de vele stemmen die de PVV kreeg bij de Europese verkiezingen. Hij spreekt ‘de PVV-stemmer’ toe in een open brief en maakt duidelijk dat hij niet weg te krijgen is uit Nederland. Maar of de brief zin heeft?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

De eerste zin van zijn betoog: ‘Voor ik van wal steek, realiseer ik me natuurlijk terdege dat dé PVV-stemmer net zo min bestaat als dé Nederlandse cultuur.’ Voor wie nu een déjà vu krijgt: prinses Máxima ontkende twee jaar geleden het bestaan van ‘dé Nederlandse identiteit’ en dat kwam haar op hevige kritiek te staan van wel meer mensen dan alleen de PVV-stemmer. Zou Tofik dat zijn vergeten, of doet hij het expres?

Dibi schrijft de PVV-stemmer niet te willen ‘reduceren tot racist of u te onderzoeken als nieuw ontdekte diersoort.’ Wat Dibi wel wil, is de PVV-stemmer duidelijk maken dat er een groep ‘vrijzinnige moslims’ in Nederland is die steeds groter wordt en niet van plan is de sharia of de gewelddadige jihad in te voeren en dat homo’s hand in hand op straat moeten kunnen lopen zonder in elkaar geramd te worden. “Maar belangrijker dan dat, wil ik zeggen: ik ga niet weg. Ik blijf hier. Ik ben een geboren en getogen Nederlander.”

PVV-stemmers zijn echter niet onder de indruk van Tofiks brief. Tofik is bang, Tofik heult met de islam en Tofik maakt gebruik van drogredenen.

Onderwerpen