Spring naar de content

Resistentie virus tegen Tamiflu reden tot paniek?

Gisteren bleek iemand met het Mexicaanse griepvirus in Denemarken resistent tegen het middel Tamiflu. Dat redmiddel is ook door de Nederlandse overheid groot ingekocht. Reden tot paniek?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Wouter Sinke

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Harald Wychgel van het RIVM: “Er is één geval bekend van resistentie. Het is niet onverwacht dat sommige vormen van H1N1 (de Mexicaanse griep) resistent zijn, daar waren we al vanuit gegaan. Maar dat is geen reden tot paniek. Het virus verloopt vrij mild. In het griepseizoen, dus na de zomer, zullen er meer mensen ziek worden. Dat is volstrekt normaal, dat is ook zo bij de ‘gewone’ griep. Als we niets zouden doen, zouden er naar schatting 5500 mensen in Nederland overlijden aan de Mexicaanse griep. Maar we doen wel wat. Er zijn 34 miljoen vaccinaties besteld. Iedereen kan twee van deze griepprikken krijgen, wat voldoende is om de griep het hoofd te bieden. Voor mensen die toch ernstig ziek worden is er Tamiflu. Eén geval van resistentie wereldwijd is niet zorgwekkend.”

Jan Brouwer de Koning van het ministerie van Volksgezondheid zegt dat het vaccin (de anti-H1N1 griepprik) nu in de maak is en in de loop van oktober wordt verwacht. “We gaan dan zo snel mogelijk vaccineren. Daar worden nu plannen voor gemaakt.”

Wat u zelf kan doen om besmetting en verspreiding tegen te gaan? Feitelijk hetzelfde als bij ‘gewone’ griep. Uw handen vaak wassen, uw neus snuiten met papieren zakdoeken en die meteen weggooien. Mocht u toch griepverschijnselen hebben, blijf thuis, zodat u anderen niet kunt besmetten en neem telefonisch contact op met uw huisarts.

Alles over de Mexicaanse griep in Nederland lezen? Klik hier.

Onderwerpen