Zin en onzin van terrorrismebestrijding
Hoe beperk je de schade als je als minister een vernietigend rapport naar de Kamer moet sturen? Guusje ter Horst en Ernst Hirsch Ballin hebben goed naar Yes Minister gekeken. Even wachten tot ná de zomerbarbeque op het Binnenhof en dan, als je zeker weet dat de meeste kamerleden en journalisten op het strand liggen, kan het met een sussend briefje erbij naar de Kamer. Er lag al [[popup file=”2009-07/afbeelding_1_copy1.png” description=”sinds mei” alt=”Rapport ” align=”left” ]] een krakend rapport over de effectiviteit van het Nederlands terrorismebeleid op de plank. In de Haagse wandelgangen deed al maanden het gerucht dat de commissie-Suyver een paar harde noten zou kraken over de terrorismebestrijding, maar het rapport kwam maar niet naar buiten. Nu is duidelijk dat Justitie en Binnenlandse Zaken goede reden hadden om er geen haast achter te zetten.
De onderzoekscommissie stelt vast dat de Nederlandse overheid na 9/11 inderdaad een heleboel wetten heeft aangenomen om terrorisme te bestrijden, maar dat er geen samenhang in zit. Het is een lappendeken van maatregelen (aftappen, fouilleren, hinderlijk volgen, bankrekeningen blokkeren) waarvan de effectiviteit niet te meten is. Dat is nogal een ernstige constatering. Veel van die maatregelen vormen een forse inbreuk op de burgerrechten. En dat is in een vrij land alleen te rechtvaardigen als het ook echt nodig is en echt helpt. Zo blijkt ‘persoonsgericht verstoren’ en een meldingsplicht voor vrij rondlopende maar verdachte types in de praktijk niet te werken. De politie is er daarom mee opgehouden.
De commissie Suyver kan zo weinig zeggen over de werking van het antiterrorismebeleid, dat ze pleiten voor een groter vervolgonderzoek. Meestal is zo’n vervolgonderzoek een Haagse fopspeen om critici koest te houden, hier is het bittere noodzaak. Het kabinet is het er mee eens en zal zelfs tot die tijd geen nieuw terrorismebeleid door het parlement jagen. Het is de hoogste tijd dat het gezonde verstand terugkeert in Den Haag. Begin deze week nog nam de Eerste Kamer een wet aan die providers verplicht om alle e-mail- en internetgegevens een half jaar op te slaan. Experts weten dat dat geen zin heeft, omdat een beetje slimme terrorist lachend om die bewaarplicht heen skypt en twittert, maar het kabinet houdt bij hoog en laag vol dat het wel zin heeft. Hopelijk was dat de laatste zinloze maatregel tegen terrorisme.