Spring naar de content

‘Het jodenras leeft vanuit slachtofferschap’

Een opmerkelijk interview vandaag in Trouw. Volgens bestsellerauteur Christiane Beerlandt uit het Belgische Nazareth zijn alle oorzaken van ziekten psychisch. Zo wordt aids veroorzaakt door ‘twijfel aan je eigen meesterschap en aan je eigen kracht en immuniteit’. Dat is ook toepasbaar op huishoudelijke ongemakken. Een overstroming van een kelder betekent dat ‘dat oude zaken die opgeslagen liggen, mogen worden weggezuiverd’. Ook seksueel misbruik heeft zo’n bijzondere oorzaak. Slachtoffers daarvan hadden al zo’n trauma, maar zenden bewust of onbewust ‘verleidingsenergieën naar de dader uit.’ Zoiets geldt volgens haar ook voor de joden. Het ‘jodenras leeft vanuit slachtofferschap, met de energetische overtuiging dat het altijd achtervolgd zal worden, waardoor het de energie van achtervolging naar zich toe haalt.’ Ronny Naftaniel van het CIDI vindt deze theorie ‘buitengewoon smakeloos’.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Wouter Sinke

Meneer Naftaniel, wat vindt u van deze analyse?
“Het is een moderne variant op een eeuwenoud thema. Dat het slachtofferschap en de vervolging joden overkomt omdat ze Jezus, de verzoening en de verlossing niet hebben geaccepteerd. Daardoor zouden de joden hun eigen ellende en lijdensgeschiedenis over zichzelf afroepen. Ik vind dat idee dat deze mevrouw beschrijft buitengewoon smakeloos.”

Zijn joden altijd slachtoffers?
“Het is een bekend idee dat vervolging komt door gedrag van het slachtoffer. Ik zou de joden niet in een slachtofferrol willen plaatsen. Na het ontstaan van de staat Israël is er toch wel het nodige veranderd.”

Joden zouden altijd zwelgen in hun zelfmedelijden.
“Dat is een typisch vooroordeel. Ik denk juist dat het jodendom uitblinkt in optimisme en door te gaan. We zijn een van de volkeren die millennia van vervolging overleefd hebben en nog steeds bouwen aan cultuur en de samenleving.”

De wereld is overigens nog lang niet af van Beerlandt. Ze is namelijk onsterfelijk, [[popup file=”2009-07/afbeelding_24.png” description=”zegt ze” align=”left” ]].