Spring naar de content

Week van de privacy

Zouden ze nog bestaan, die blije naïvelingen die opgewekt roepen dat ze niets te verbergen hebben? Sinds afgelopen week zijn het er in ieder geval weer een paar minder. Albert Verlinde spande een kort geding aan om te voorkomen dat BNN stiekem opgenomen privégespreken tussen hem en zijn partner zou uitzenden. Silvio Berlusconi heeft inmiddels ontdekt hoe riskant het kan zijn om zo maar wat te babbelen tussen de lakens. Een prostituee maakte met haar mobieltje opnames van haar gesprekken met de Italiaanse premier en verkocht die door aan Italiaanse media.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Dan boft Berlusconi nog dat hij van plain vanilla sex houdt en niet in lederen SS-uniformpjes rondloopt, zoals Formule 1-baas Max Mosley die vorig jaar nat ging met opnames van prostituees, met een schimmige bijrol voor een medewerker van MI5.
In Duitsland is deze week voor de zoveelste keer een spionageschandaal uitgebroken. Na Deutsche Bahn en Deutsche Telekom blijkt nu ook Deutsche Bank detectives ingehuurd te hebben om kritische vakbondsmensen en aandeelhouders in de gaten te houden. Een van hen, de advocaat Michael Bohndorf, zegt dat de privédetectives zijn villa op Ibiza hebben gehuurd en een jonge vrouw op hem af hebben gestuurd om hem te bespioneren.

Maar iemand bespioneren kan ook veel simpeler. De Belgische fiscus maakt het zichzelf niet al te moeilijk en speurt Facebook af om te kijken of de belastingplichtigen wel echt alles opgeven.
De Eindhovense politie arresteerde deze week twee meisjes omdat een vechtpartij waarbij ze betrokken waren op Youtube te zien was.
De Britse politie gaat nog weer stap verder en grijpt zelfs preventief in. Feestjes die op Facebook worden aangekondigd lopen soms op een ruige rave uit. Dus rukte er afgelopen zaterdag een flinke politiemacht (inclusief helikopter) uit om een eind te maken aan het verjaardagsfeest van een dertigjarige buschauffeur en zijn zeventien vrienden. Dat ze slechts met een klein groepje aan het barbecuen waren, deed niet ter zake. Had-ie het feestje maar niet op Facebook moeten aankondigen.
Het Deense leger waarschuwde vorige week dat militairen voorzichtig moeten zijn met wat ze op Facebook knallen: de Taliban zijn niet achterlijk en zelfs als je geen Deens begrijpt, valt er genoeg nuttige informatie te halen.
En dit is dan slechts één weekje nieuws over privégegevens. Scott McNeally, de topman van softwarebedrijf Sun zei het in 1999 al: “You’ve got zero privacy anyway. Get over it.