Spring naar de content

De geur van wilde beesten

Toen D66-coryfee Hans van Mierlo in 1977 na een verschil van inzicht met zijn fractie de Tweede Kamer verliet, zei hij: "Ik hou ontzettend van de wildebeestenlucht die hier in dit gebouw hangt." Inmiddels huist de Kamer sinds 1992 in de nieuwe plenaire zaal. Alexander Pechtold zei daar afgelopen zondag in Zomergasten over: "Ik ruik die geur nu niet." Hij bepleit een indeling zoals die in het Engelse parlement, waar de zetels van Labour en de Conservatives recht tegenover elkaar staan.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Binnenhof-veteraan Jaap Jansen werkt sinds de jaren tachtig in Den Haag als politiek journalist voor verschillende tijdschriften, dagbladen en radio- en televisieprogramma's. Volgens hem is de geur van wilde beesten nog steeds te ruiken in het parlement. "In de oude zaal kon je het bijna letterlijk ruiken. Maar dat kwam mede doordat de Kamerleden bijna bij elkaar op schoot zaten. Met z'n drieën in een bankje gepropt dat oorspronkelijk voor twee leden bedoeld was."

De nieuwe zaal heeft inmiddels ook wel degelijk zijn verhitte momenten meegemaakt. Het ontwerp van Pi de Bruijn was net in gebruik genomen toen Ed van Thijn en Ernst Hirsch Ballin in 1994 vanwege de IRT-affaire opstapten. Jansen: "Tijdens Paars I had je de verhitte debatten tussen het kabinet en Frits Bolkestein over de multiculturele samenleving. Er was zelfs een debat waarin PvdA-fractieleider Jacques Wallage Bolkestein min of meer een spreekverbod wilde opleggen, want - zei Wallage - "U vist in troebel water." In Balkenende I waren er natuurlijk de capriolen van de LPF. De spanning was váák om te snijden tijdens de verschillende kabinetten-Balkenende."

Sinds november 2006 gaat het er wat rustiger aan toe in de Kamer, beaamt Jansen. "Er komt weinig uit dit kabinet, CDA en PvdA houden elkaar in een houdgreep. De SP en VVD slagen er niet in indrukwekkend oppositie te voeren en Geert Wilders maakt meer indruk bij de mensenin het land dan in de zaal zelf. Pechtold is de échte oppositieleider, maar met slechts drie fractieleden kan hij onmogelijk voor een wildebeestenlucht zorgen."

Onderwerpen