LowLife 2009

Jan Zandbergen 28 aug 2009 Cultuur

Waarin misverstanden worden opgehelderd en de moderne jeugd niet één ding wil maar twéé.

Nooit zonder risico om over in antropologisch opzicht vreemde culturen te berichten. De kans is levensgroot dat je ze niet goed uit elkaar houdt als tótók. Het overkwam ons in het verslag van de vorige week, over de presentatie van het boek Vervlochten grenzen van Marion Bloem. Op foto één staat NRC-correspondent Hans van der Lugt met zijn zoon Sacha.

We hadden hem abusievelijk aangezien voor de creative director Kaja Wolffers, zoon van Ivan Wolffers en Marion Bloem. Kaja, op foto twee naast soapie Lieke van Lexmond, lijkt zoals iedereen kan zien totaal niet op Hans. Onze excuses voor het misverstand. Dat vergissingen nooit alleen komen, bleek ook uit het onderschrift bij schrijfster Marion Bloem, die anders dan de tekst suggereert ter rechterzijde staat. Op foto drie daarom voor alle liefhebbers nogmaals Marion, met kleindochter Helena.

Tot slot bereikte ons nog de waarschuwing dat Brandend zand helemaal niet door Anneke Grönloh werd geschreven, maar door hitkoning Johnny Hoes. We beloven andermaal beterschap en nemen u deze week in een hopelijk foutloze finale mee naar Lowlands, het culturele hoogtepunt van Biddinghuizen en omstreken.

We reden mee in de Cadillac van succesauteur Robert Vuijsje, die was geëngageerd voor een optreden in de Magneetbar op het Lowlands-terrein. Vuijsje bestuurde de sloep zelf, in gezelschap van chef-uitgeverij Paul Brandt van Nijgh & Van Ditmar. Ter plekke ritselde het van de auteurs, beginnende zowel als ervaren. Uitgeverij Anthos had de Belgische debutant Ivo Victoria meegetroond. Diens boek, dat op 7 september verschijnt, heet Hoe ik nimmer de ronde van Frankrijk voor min-twaalfjarigen won [en dat het me spijt]. En dat is nog maar de titel. De tekst zelf kon trouwens ook wel een rood potlood gebruiken. Compactheid is niet het sterkste punt van het schrijvende Belgje, dat gehuld in een bolletjestrui het Lowlands-publiek uit eigen werk voorschreeuwde – dopingcontrole had hier niet misstaan. Anthos meent de kruising van Brusselmans en Dimitri Verhulst in huis te hebben, en rekent op maximale omzet.


Succes was er voor prijswinnares Renske Jonkman, die had meegedaan aan een wedstrijd voor bloggers. Haar winnende weblog mocht worden voorgelezen op Lowlands. Renske en haar generatiegenootjes komen uitsluitend voor de seks naar Lowlands – waarom eromheen gedraaid. Haar van sappen doordrenkte bijdrage is online terug te vinden op tinyurl.com/navxor. Voor de liefhebber.

Wie denkt dat Renske overdrijft, moeten we teleurstellen. Foto zes toont de morele worsteling van de Lowlands-jeugd anno 2009. Het aloude dilemma, ofwel de keuze tussen het tre en het néant, in de eeuw van het existentialisme neergelegd door Sartre in De wegen der vrijheid. En Sartre kwam er zoals bekend ook niet uit.

Reageer op artikel:
LowLife 2009
Sluiten