Spring naar de content

Op journalistiek onderzoek uit

Hanja Maij-Weggen heeft 149 nevenfuncties. De commissaris van de koningin in Noord-Brabant is daarmee overduidelijk koploper. Haar Overijsselse collega Geert Jansen heeft er 102 en haar Groningse evenknie Max van den Berg 96. Het blad Binnenlands Bestuur, dat de telling uitvoerde, haast zich te melden dat het doorgaans gaat om onbetaalde beschermvrouwschappen, erelidmaatschappen en andere gratis schnabbels bij maatschappelijke instellingen en culturele organisaties. Maar toch... als je in je eigen baantje 10.123 euro bruto per maand verdient, en dus geacht wordt iets beter je best te doen dan een Max Modaal met een 36-urige werkweek, waar haal je dan de tijd vandaan om er zo veel dingen náást te doen?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Ik ga het dit jaar allemaal voor u uitzoeken. Opdat er medio 2010 een objectief oordeel geveld kan worden. Zo wil ik de komende maanden graag wat commissariaatjes, wat buitengewoon-hoogleraarschappen, wat overheidsadviesklusjes en wat dagdeelvoorzitterschappen via de Speakers Academy aan mijn cv toevoegen (mail [email protected]), maar omdat dat allemaal zaken van de lange adem zijn en het bij Hanja en haar collega's ook niet alleen om de poen gaat, heb ik de eerste bijbaan ook maar buiten het betaalde circuit gezocht. Ik ben begonnen als scheidsrechter. Niet in het conflict tussen Israël en de Palestijnen, maar op een voetbalveld.

In tegenstelling tot het beschermvrouwschap van de West-Brabantse Orde van de Dansmariekes van St. Joost moet je voor zo'n job gewoon zes avonden naar school, voor theorie en praktijk, examen afleggen (9 voor spelregelkennis, 9 voor strafrapport, dankuwel!), en daarna mag je dus de wei in. Dat betekent: op een vroege zondagochtend, als iedereen nog ligt te stinken onder een dekbed, naar een dorp met drie huizen en zes boerderijen in de Flevopolder of de kop van Overijssel rijden, het karrenspoor volgen naar het plaatselijke weiland, een berg administratie controleren waar de gemiddelde belastingadviseur spontaan overwerkt van zou raken en je vervolgens twee keer drie kwartier laten vertellen dat het toch wel héél zielig is dat je aan het overcompenseren bent voor het feit dat je thuis (klopt) en op je werk (ook) vast niks te vertellen hebt. En dat in een dialect dat net zo ver van ABN afstaat als de lucht uit die kelen van de wilde frisheid van limoenen.

Enfin, het begin is er. Jan Dijkgraaf heeft 1 nevenfunctie. Welke volgt?

Onderwerpen