Spring naar de content

Van Jole’s progressieve blog heeft nú al concurrentie

Waar Francisco van Jole er meer dan een jaar over deed om zijn progressieve weblog De Joop te lanceren, wist internetfenomeen Bert Brussen binnen één dag een tegenoffensief van de grond te krijgen. De Jaap gaat een week eerder van start dan VARA-initiatief De Joop.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Niek Stolker

Er werd al tijden over gespeculeerd, maar het linkse antwoord van GeenStijl komt er nu echt. De redactionele leiding is in handen van Francisco van Jole. Vandaag is de eerste werkdag van een vierkoppige redactie, zo meldt Bright. In de loop van oktober moet DeJoop.nl online gaan.

Jeroen Mirck, nu freelancer voor onder meer Emerce en Adformatie, is één van de vier en gaat fulltime in dienst bij de VARA. “Een progressief geluid, in deze tijd van ‘rechtse schreeuwerds’,” zo blogt hij over De Joop. Scheidend VARA-voorzitter Vera Keur rept van een ‘nieuws-, opinie- en debatsite’ die ‘progressief van karakter’ is ‘omdat we het aardig vinden dat het debat op internet niet allen door rechtse krachten wordt beheerst’. Tijdens de perspresentatie van de VARA (hou u vast, de film duurt 77 minuten) stelde interviewer Paul Witteman haar de volgende vraag.

Paul Witteman: “Je bedoelt: het is het linkse antwoord op GeenStijl?”
Vera Keur: “Het is het progressieve antwoord op, ja, GeenStijl vind ik te specifiek, gewoon op allerlei debatten op internet. En wij zeggen: wij voegen daar een progressief perspectief aan toe.”

Francisco van Jole, die volgens VARA-voorlichter Gert-Jan Hartlief de functie van editor-in-chief krijgt, wordt de stuwende kracht achter de site. Reden genoeg voor Bert Brussen, die Van Jole graag mag pesten, om direct een tegenoffensief te starten. “Toen ik via Twitter hoorde dat DeJaap.nl nog vrij was, heb ik hem meteen geregistreerd,” zegt hij. “Binnen no-time meldden tientallen vrijwilligers zich aan.”

Bert Brussen, hoe gaat De Jaap eruitzien?
“Het voorbeeld is The Huffington Post, dus opinie en debat, maar ook lifestyle en film.”

Waar komt die animositeit jegens Francisco van Jole toch vandaan?
“Ik kom van GeenStijl en daar heeft hij een hekel aan. Hij heeft ook tegen mensen die ik ken gezegd dat ik een slecht mens ben en dat ze mij niet mogen volgen op Twitter. Heel kinderachtig allemaal.”

Na maandenlange geruchten komt Van Jole dan nu met De Joop. Wat vindt u van de naam?
“De VARA grossiert in rare namen. Giel Beelen presenteert nu iets dat Blikvoer heet en ze lanceerden ook ooit Grijnz.nl. Joop is weer zoiets raars. Volgens sommigen refereren ze aan Joop den Uyl, maar volgens mij is het een afkorting voor JOle OPerations.”

In een recente post noemde u Van Jole ‘ronduit de gevaarlijkste man die ik ken’. Hoe serieus moeten we dat nemen?
“Ik blijf bij wat ik gezegd heb. Mijn blog spreekt voor zich.”

Onderwerpen