Spring naar de content

RTL schendt auteursrecht, omdat zij het ook doen

Lastig: je maakt een voetbalpraatprogramma, en dan snijd je een onderwerp aan waar je geen beeld bij hebt gekocht. Probleem! Nee hoor, niet bij productiebedrijf Eyeworks dat het programma Voetbal International voor RTL maakt. Will Moerer, algemeen directeur sport van het productiehuis, vindt het doodgewoon om beelden van YouTube te gebruiken en geen geld naar de rechthebbende over te maken. Onder het mom van ‘zij doen het, dus mogen wij het ook’ wast hij zijn handen in onschuld.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Meneer Moerer, in het programma Voetbal International van gisteren was een item te zien over de overgang van Marko Pantelic naar Ajax. Deze voetballer speelde in de Bundesliga, daar hebben jullie geen beeldrechten van. Hoe lukte het u om toch beelden van hem uit te zenden?
“In het programma kwam een nieuwsfeit aan de orde, namelijk de mogelijke overgang van Pantelic naar Ajax. Ter ondersteuning van dit onderwerp hebben wij snel beeldmateriaal gezocht en dat gevonden op YouTube. Wij hebben vervolgens deze beelden geciteerd bij het onderwerp en daar de bron bij vermeld.”

YouTube is toch niet de houder van die rechten, en wat u doet mag niet.
“Het op deze wijze gebruiken van dergelijke fragmenten met bronvermelding is een veelvoorkomend en geaccepteerd verschijnsel bij de productie van televisieprogramma’s, zie ook De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman etc.”