Spring naar de content

Heimwee naar dienstplicht

Exerceren, kaartlezen, bivak en kou lijden in een puptentje. Het is de  vrijetijdsbesteding van de  re-enactment-groep Dienstplicht Koude Oorlog. Ze spelen het leven na van dienstplichtigen in de jaren zeventig – zelfs de horloges zijn authentiek. ‘Het is de lol van mannen onder elkaar.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Aan de poort van militair oefencomplex Crailo, in de bossen bij Bussum, staat een groepje militairen. Strak in uniform, helm op het hoofd, geweer over de schouder. Het is vandaag open dag voor belangstellenden en ze zien erop toe dat alles gladjes verloopt. Alleen: het legergroen van de soldaten is een beetje verschoten, de kisten die ze dragen zijn bruin in plaats van het bij Defensie gangbare zwart, en de geweren zijn modellen van twintig jaar geleden. We lijken met een tijdmachine teruggeflitst naar 1975.

Welkom bij de werkgroep Dienstplicht Koude Oorlog (DKO), onderdeel van de Vereniging Historische Militaria, waarbij ook andere zogeheten living history-groepen zijn aangesloten. Een marechaussee – ook al gehuld in old school battledress – komt voorrijden en gebaart ons in zijn Landrover te stappen. Over een onverharde weg rijden we naar het kamp van de Nederlanders. We komen langs de gebouwen van het oefencomplex – gehavende huizen met geblakerde en af- gebrokkelde muren. Voor een van de huisjes staan twee kolossale tanks in de zon te schitteren.

Het gehele artikel staat in de HP/De Tijd van deze week.

Onderwerpen