Lief & lekker

import eetteam 16 okt 2009 Leven

Ondanks het feit dat het woord ‘Kookboek’ op het omslag van Carnivoria prijkt, is dit product van culinair journaliste Janneke Vreugdenhil, fotografe Mayke Swemle en vormgever Mark van Wageningen een typisch salontafelboek, dat 42 van de 95 pagina’s leeg laat en slechts 21 receptjes naast Swemles gefotoshopte diertaferelen biedt.

De leidraad van Carnivoria is het onderscheid dat we maken tussen lieve en lekkere dieren, gelardeerd met een enkel schepsel waarvan de consumptie verboden is, zoals de houtsnip. Tijdens de presentatie van het boek bestonden de hapjes uit gestoofde stierenstaart, steak tartare van paard en gefrituurde sprinkhanen. De stier had verreweg de meeste smaak, de pootloze sprinkhaan moest op de been worden gehouden door een pepersausje. Dat is de tragedie van het bestaan: lief is vaak ook lekker, overlastgevende, onbeperkt voorradige torren en mieren hebben geen smaak, en griezelige krokodillen en slangen smaken naar ordinaire kip.

Vreugdenhil geeft een (tweeper-soons)recept voor fazant dat ik zeker ga proberen:

Bestrooi twee fazantenborsten met peper en zout, bak ze in tien minuten bruin en gaar in olijfolie. Hou ze warm onder aluminiumfolie in een oven van 50 graden. Stoof in het braadvet vier ons zuurkool en een in blokjes gesneden goudreinet, 150 cc kippenbouillon, een scheut calvados, een laurierblad en drie gekneusde jeneverbessen in twintig minuten gaar. Snij de borsten in schuine plakken, roer drie eetlepels crème fraîche door de zuurkool, leg de zuurkool op warme borden en verdeel de fazant erover.

Voor een videorecept van sprinkhanen: zie www.hpdetijd.nl.

Carnivoria. Uitgeverij Waanders. € 19,95. Ook verkrijgbaar via www.ako.nl

Reageer op artikel:
Lief & lekker
Sluiten