Spring naar de content

Het gemak van overspel

Jay McInerney staat in de eerste plaats bekend als de schrijver van romans als Bright Lights, Big City, Brightness Falls en, drie jaar geleden, The Good Life. Maar McInerney schrijft ook korte verhalen. In zijn nieuwe boek, How It Ended, zijn de 26 verhalen verzameld die hij in de loop van dertig jaar schreef, van het eerste verhaal dat hij in zijn studiejaren in The Paris Review geplaatst kreeg tot de reeks verhalen die McInerney in de jaren sinds de voltooiing van The Good Life achter elkaar schreef.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

How It Ended is een titel die we al eerder zijn tegengekomen. In 2001 bracht McInerneys Britse uitgever een boek met tien verhalen uit onder die titel. Drie jaar eerder had McInerneys Amerikaanse uitgever een boek gepubliceerd onder de titel Model Behavior, waarin een korte gelijknamige roman en zeven verhalen die allemaal weer opduiken in de nieuwe, grote How It Ended. Om het raadsel nog te vergroten, draagt het nieuwe boek in Groot-Brittannië de titel The Last Bachelor.

Wat heet recyclen? Zo wordt ‘How It Ended’, een verhaal dat begin jaren negentig in Playboy stond, nu voor de derde keer gebundeld. Het is de vraag of dat niet wat te veel van het goede is. In het voorwoord van deze uitgave vertelt McInerney dat sommige van deze verhalen vingeroefeningen zijn voor zijn romans. Er is een vroeg verhaal in de jij-vorm dat correspondeert met Bright Lights, Big City. Er is een verhaal dat het grondwerk levert voor McInerneys tweede roman. En Russell en Corrine Calloway uit Brightness Falls en The Good Life komen we ook in How It Ended tegen.

Het probleem van deze vingeroefeningen is dat ze niet altijd de sterkste verhalen opleveren. Daarom ging de schrijver ook verder met het materiaal in een langere vorm. Daarom ook stond McInerney tot dusver niet echt bekend als een vooraanstaand verhalenschrijver.

Het is jammer dat auteur en uitgever ervoor hebben gekozen van How It Ended een lekker dik boek te maken en er alle oude, al eerder gebundelde verhalen in te zetten. Het was een sterker boek geweest als het de helft zo dik was, met alleen de verhalen die McInerney sinds 2001 schreef.


Het jaar van de aanslagen is een scharnierjaar voor McInerney geweest. Voordien had hij zich laten voorstaan op zijn reputatie van party animal, met navenant drank- en drugsgebruik en een flink rijtje echtscheidingen. Een brave huisvader zal hij nooit worden, maar hij straalt nu wel de ernst uit van een man die weet dat een witte neus de wereld niet zal veranderen. Het feest is voorbij.

Dit besef geeft McInerneys nieuwe verhalen afstand en vooral humor. New York is een vast gegeven in deze verhalen. Ontrouw ook. Hoe graag ze het ook willen, na de aanslagen van 11 september, New Yorkers hebben de rust niet om trouw te blijven. Ook niet, zéker niet wanneer hun vrouw in verwachting is. Een overspelige man waant zich al gauw een held en een slachtoffer, maar bij de rijpe McInerney is hij vooral een komisch geval. Het mooiste verhaal, ‘Everything Is Lost’, wordt verteld door een vrouw die ontdekt hoe makkelijk het is, overspel.

Jay McInerney:

How It Ended.

Knopf.

Import Nilsson & Lamm.

€23,95.

Onderwerpen