Spring naar de content

Vriendin Stieg Larsson ontkent deal erfenis

“Mijn advocaat weet van niets,” schrijft Eva Gabrielsson, de ‘weduwe’ van bestsellerauteur en journalist Stieg Larsson, in een e-mail aan HP/De Tijd. Maandag meldde de Zweedse krant Svenska Dagbladet dat de vader en broer van Stieg Larsson haar 20 miljoen Zweedse Kronen (2 miljoen euro) hebben geboden om de strijd om de erfenis te kunnen afsluiten. Gabrielsson: “De familie zoekt vaker de media op zonder officieel mijn advocaat met een voorstel te benaderen.”

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Ivo van Woerden

Gabrielsson leefde dertig jaar met Stieg Larsson samen, wiens Millennium-trilogie wereldwijd de bestsellerlijsten aanvoert. Volgens zijn Zweedse uitgeverij Norstedts zijn er inmiddels 21 miljoen exemplaren van verkocht. Larsson overleed 9 november 2004 aan een hartaanval, een paar maanden voordat het eerste vuistdikke deel van de boeken uitkwam. Omdat Larsson en Grabrielsson nooit zijn getrouwd is zijn nalatenschap volgens de Zweedse wet naar zijn vader Erland en zijn broer Joakim gegaan. Sinds die tijd zijn de nabestaanden in een ruzie verwikkeld die vooral in de media wordt uitgevochten. Daarbij staan ze veelal lijnrecht tegenover elkaar. Ook nu.

“Het klopt dat wij haar een aanbod hebben gedaan,” laat Joakim Larrson telefonisch aan HP/De Tijd weten. “Onze advocaat heeft maandag haar advocaat benaderd.” Gabrielsson zegt echter dat haar advocaat van niets weet. Joakim geeft wel toe dat ze dit nieuws eerst aan een journalist hebben verteld.

Aanleiding voor de familie om Eva 2 miljoen euro te bieden is dat het 9 november vijf jaar geleden is dat Stieg is overleden. Joakim: “Daarom willen we het oplossen.” Maar Gabrielsson vermoedt iets anders. “Vreemd dat ze na nu met zo’n bod komen. Ik denk dat er een grote deal op handen is rond de Millennium-serie en dat ze voordat ze daarmee naar buiten komen, eerst een oplossing met mij willen hebben.”

Joakim geeft desgevraagd schoorvoetend toe dat er wel sprake is van een eventuele Amerikaanse versie van de Millennium-films, maar dat de afspraken daarover nog in de kinderschoenen staan.

De vraag is of Gabrielsson toe zal happen als het bod officieel bij haar advocaat terecht komt. Per e-mail meldt ze dat Joakim wil dat ze hem belt én bedankt voor het aanbod. Daar heeft ze weinig trek in.

In de morgen in HP/De Tijd te verschijnen reportage ‘De strijd om de erfenis van Stieg Larsson’ vertelt Gabrielsson dat het haar beslist niet om het geld te doen is, maar dat ze wel de auteursrechten van haar partner wil beheren om over de kwaliteit van zijn werk te kunnen waken. Nu zegt Gabrielsson: “Ik heb deze strategie eerder gezien. Mijn advocaat zal naar het bod kijken – als dat al bestaat – en zal daarna de advocaat van de Larssons benaderen. Tot die tijd heb ik niets anders te zeggen op dit ‘maybe-news’.”