Spring naar de content

Zeven vragen (en antwoorden) over de Mexicaanse griep

Nu huisartsen in het hele land zijn begonnen met vaccineren tegen de Mexicaanse griep, zit de angst onder de bevolking er pas echt goed in. De meeste mensen zijn namelijk niet eens zo heel bang voor het virus, maar des te meer voor het vaccin: dat zou giftig en levensgevaarlijk zijn. Zeven vragen en antwoorden over de Mexicaanse griep, en ja, ook kinderen van 0 tot 4 jaar behoren vanaf vandaag tot de risicogroepen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

1) Hoe groot is de Mexicaanse griepepidemie op dit moment in Nederland?
Volgens het RIVM heeft het land nog steeds te maken met een milde epidemie. Vorige week gingen 11,8 op de 10.000 mensen naar hun huisarts met griepklachten. We hebben pas te maken met een ‘matige’ tot ‘grote’ pandemie wanneer meer dan 20 op de 10.000 inwoners zich meldt met griepklachten.

2) Is de Mexicaanse griep zoveel gevaarlijker dan een ‘gewoon’ griepvirus?
Vooralsnog niet. Elk jaar worden er mensen ziek en gaan er mensen dood aan ‘gewone’ griep. Vorige week stierven zeven mensen aan de gevolgen van de Mexicaanse griep, wat het dodental in Nederland tot nu toe brengt op zeventien. De meesten leden al aan een andere (ernstige) ziekte. De mensen in de risicogroepen hebben een verhoogd risico.

3) Gaan we dood aan het vaccin tegen de Mexicaanse griep?
De wildste geruchten en complottheorieën doen de ronde. De vaccins zouden vol gif zitten en zorgen voor hersenschade, onvruchtbaarheid, allerlei andere ernstige kwalen en de dood. Wereldgezondheidsorganisatie WHO zou deel uitmaken van een internationaal misdaadsyndicaat die de wereldbevolking op deze manier wil uitdunnen. Volgens andere verhalen zou er in de vaccins een chip zitten: degene die het vaccin krijgt toegediend, wordt slaaf van de overheid. Maar als we overheid, artsen en hoogleraren mogen geloven, is het vaccin niet gevaarlijk. Het is juist gevaarlijk (voor de risicogroepen) om je níet te laten inenten.

4) Wie komt er in aanmerking voor een vaccin?
* Mensen met een medisch risico: iedereen die een oproep krijgt voor de jaarlijkse griepprik, zoals patiënten met functiestoornissen van de luchtwegen en longen, patiënten met hartproblemen of patiënten met suikerziekte, met uitzondering van vrouwen in de eerste twaalf weken van hun zwangerschap
* Gezonde vrouwen die dertien weken of langer zwanger zijn
* Personeel in de gezondheidszorg met mogelijk direct contact met patiënten uit medische risicogroepen
* Gezinsleden en mantelzorgers van mensen met een zeer hoog risico op ernstige ziekte en sterfte door griep
* Gezonde 60-plussers
* Vandaag is bekend geworden dat ook kinderen van 0 tot 4 jaar zullen worden ingeënt.

5) Wel of niet inenten als u tot de risicogroepen behoort?
Wel. De kans dat je écht last krijgt van een bijwerking is kleiner dan de kans dat er complicaties optreden als gevolg van de griep.

6) Zijn resistente mutaties een gevaar voor de volksgezondheid?
Nee. Er is tot nu toe één Nederlandse patiënt die een licht gemuteerde variant van het Mexicaanse griepvirus heeft. Deze mutatie is resistent tegen het medicijn Tamiflu. Wereldwijd zijn er 39 gevallen van mutaties ontdekt, maar zij vormen geen gevaar voor de volksgezondheid, omdat zij zich nauwelijks verspreiden.

7) Hoe voorkom ik dat ik ziek word?
Vermijd mensen die de griep hebben, was uw handen regelmatig, gebruik papieren zakdoeken bij hoesten, niezen en snuiten en gooi deze meteen weg, raak uw ogen, neus en mond niet aan, en houd uw huis schoon (met name deurknoppen en huishoudelijke apparatuur).