Spring naar de content

Lid van PowNed

Dijkgraaf: Heb jij de vlag nog uitgehangen? Ben je al lid? Heb jij een reactie van Hanneke Groenteman gezien? Beschik jij over het 06-nummer van die Marianne Zwagerman? Ik heb vragen, Blijboom, veel vragen.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Blijboom: Huh? Goeiemorgen. Of is het al middag? Je belt me wakker.

Dijkgraaf: Man, het is maandagochtend, twintig over tien. Hup, je bed uit en aan de arbeid!

Blijboom: Twintig over negen is het op mijn wekker. O fuck, het is in Nederland natuurlijk een uur later! Ben op dit moment in Londen, zie je.

Dijkgraaf: Wat moet je nóu weer in Londen?

Blijboom: Mijn favoriete band Deep Purple trad er op. En ik ga nou eenmaal liever naar de sfeervolle Hammersmith Apollo, met z’n pluchen zetels, hoogpolig tapijt en gezellige bars waar je je pot Guinness met écht geld kunt betalen, dan naar die kille koude Heineken-loods in de Bijlmer, waar je je zakken eerst moet volproppen met speelgoedmuntjes voordat je er een laf biertje of een kartonnen pizza kunt aanschaffen. In Nederland is beslist niet alles beter.

Dijkgraaf: Deep Purple? Man, hoe oud ben jij? Mijn óuders hebben dat bandje gevolgd. Vanaf ’68, geloof ik, toen ze nog Roundabout heetten. Ben jij nog wel modern genoeg voor dit blad? We staan aan de vooravond van revolutionaire ontwikkelingen in de media. De Volkskrant krijgt een nieuwe hoofdredacteur, de vijftigers Cees Grimbergen en Aart Zeeman zijn er wegens te oud uitgenaaid bij de Nederlandse Christelijke (!) Radio-Vereniging en ook het poco-omroepje Llink heeft een duw in de lendenen gekregen – en jij gaat een beetje naar een concert van Deep Purple! Maar terzake nu graag. Heb jij de vlag nog uitgehangen? Ben…

Blijboom: De vlag uitgehangen? Is dat weer zo’n dubbelzinnige opmerking? Pas op hoor, want dat hoef ik op mijn leeftijd niet te pikken! Altijd dat nodeloze kwetsen van jou…

Dijkgraaf: Blijboom, ik geef je nog één kans om te bewijzen dat je mee kunt in de vaart der volkeren. Wat vind je van de toelating van PowNed tot het publieke bestel? (En als je nu vraagt wat PowNed is, ben je ontslagen!)


Blijboom: Aha, ik zeg ‘nodeloos kwetsen’ en jij zegt ‘PowNed’! Een bruggetje, hoe ouderwets! Maar ik kan je geruststellen: ik ben al meer dan een half jaar betalend lid van PowNed. Daar heb ik tot dusver alleen een paar lullige stickers voor gehad, maar ik ben ervan overtuigd dat daar verbetering in komt, nu die club volkomen terecht is toegelaten tot het publieke bestel.

Dijkgraaf: Wat is volgens jou de grootste valkuil van PowNed?

Blijboom: Zelfoverschatting. Want televisie maken is ongetwijfeld moeilijker dan zij denken. Herstel: goede televisie maken. Want je kunt natuurlijk ook vijftig afleveringen van Love Boat inkopen. Beetje met plakband die volkomen verrotte leader herstellen en hoppa: je hebt tv waar je zelf geen omkijken naar hebt. Maar dat zal hun eer te na zijn. Ken jij die gasten trou… Nee, dat zal wel niet, want jij scheelt maar een jaar met mij. Jij wist niet voor niets dat Deep Purple ooit Roundabout heette. Jij hebt vast ook laatst die Beatles-box gekocht.

Dijkgraaf: Box? Gekocht? Onder welke steen kom jij vandaan?!? Een modern mens koopt geen muziek, maar heeft een zoon die het illegaal binnenfietst via internet. Wat PowNed betreft: toevallig wel, ja. Ik had vroeger dezelfde godsdienstleraar als voorzitter Dominique Weesie. En die Jan Bennink, Superjan voor zijn vrienden, heb ik in mijn dromen in menige kickbokspartij alle hoeken van de dojo laten zien. Maar ik zoek dus het 06-nummer van Marianne Zwagerman. Want die gaat over de centen.

Blijboom: Een vrouw die Zwagerman heet? Is dat PowNed-humor?

Dijkgraaf: Het is jouw penningmeester, vriend! Maar goed, ik heb me dus weken geleden via hun website aangemeld als lid, want mijn vrouw is het al van de VARA en ik hou wel van een beetje pluriformiteit in de slaapkamer, maar op de een of andere manier word ik geboycot. Ze mot me niet als lid, die Zwagerman! En daar baal ik goed van.


Blijboom: Strange kind of woman.

Dijkgraaf: Huh?

Blijboom: Da’s een nummer van Deep Purple, uit 1971. Uit onze tijd dus. En misschien moeten we PowNed ook eigenlijk maar aan de jeugd laten. Heb jij al kaartjes voor Paul McCartney?

Onderwerpen