De jonge jaren van Jan Peter Balkenende

Kees van Oosten 9 dec 2009 Politiek

Wat is het fundament van Jan Peter Balkenende? HP/De Tijd zocht klasgenoten en docenten op en ging terug naar Kapelle, waar Balkenende zijn zes jaar op de Christelijke Nationale School doorbracht. ‘Serieus, braaf, aardig – hij is geen spat veranderd.’

Alweer bijna negen jaar geleden – begin april 2001 – hield de lagere schoolklas van Jan Peter Balkenende een reünie. “Het was de mooiste dag van m’n leven,” blikt Arja van Harten-Toorenaar, die het evenement samen met Hanneke van den Berge-Meijer organiseerde, terug. “Ik was er helemaal confuus van. En zoiets organiseer je niet als je een rottijd hebt gehad. Natuurlijk, niet ieders schooltijd was even gelukkig, maar de overgrote meerderheid kijkt er met plezier op terug.”

Hanneke heeft dezelfde gevoelens: “Het was een fijne school. Streng, zeker. Maar rechtvaardig. En christelijk. Maar dat ervaar ik zeker niet als negatief. In tegendeel, de onderwijzers probeerden het christelijke geloof in praktijk te brengen. Ze waren erg betrokken en leefden mee in voor- en tegenspoed.”

Balkenende was die dag prominent aanwezig en mengde zich spontaan in het feestgedruis. Hij was weliswaar nog niet landelijk bekend, maar had al een druk bezette agenda als vice-voorzitter van de Tweede Kamerfractie van het CDA, en als waarnemend voorzitter van de NCRV. “Hij wilde per se komen en zei na afloop dat hij de reünie voor geen goud had willen missen,” herinnert Arja van Harten zich.

Lees het hele artikel in de HP/De Tijd van deze week.

Reageer op artikel:
De jonge jaren van Jan Peter Balkenende
Sluiten