Spring naar de content

Willem Middelkoop

Willem Middelkoop (Genève, 1962) is publicist, ondernemer, voormalig beurscommentator bij RTL Z en ex-fotograaf. Onlangs verscheen zijn nieuwe boek Overleef de kredietcrisis.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Erg gelukkig. Mijn nieuwe boek is na twee weken al in de hoogste regionen van de CPNB-bestsellerlijst terechtgekomen. In mijn leven gaat op dit moment zo veel goed; ik wist niet dat een mens zo veel rugwind kon hebben.

Wie zijn uw helden?

Nelson Mandela. Afgezaagd maar waar. Tien jaar geleden heb ik hem in zijn tuin in Johannesburg ontmoet, als fotograaf voor het AD. En daarnaast Richard Branson. Omdat hij een enorme levenslust combineert met groots ondernemerschap.

Aan wie ergert u zich?

Nout Wellink en andere centrale bankiers die deze crisis hebben laten ontstaan door enorme hoeveelheden geld uit het niets te creëren. Ze zijn zich als zonnekoningen gaan gedragen. Geen spoortje schaamte of zelfverwijt. Volgens Wellink moeten we nota bene dankbaar zijn met een toezichthouder als DNB.

Lijkt u op uw vader?

Hij is als kernfysicus zeer geslaagd, maar als mens – na twee slechte huwelijken – compleet mislukt. Met al zijn kinderen heeft hij vrijwel geen contact. Ik weet zeker dat mij dat nooit zal gebeuren.

Bidt u weleens?

Nee.

Wat is uw grootste angst?

Ik vrees voor de toekomst nu bankiers dit systeem compleet hebben laten ontsporen. De echte crisis moet nog beginnen.

Bent u aantrekkelijk?

Vooral mannen vallen op me. Ik helaas niet op hen. Ik kan best flirten met mannen, maar ik moet er niet aan denken dat ze aan me zitten.

Bent u monogaam?

Vroeger niet.

Wat is uw definitie van geluk?

Muziek draaien op een feest met een wodka-cola

in de hand. Keihard van een berg skiën in de zon. Mijn boek na twee jaar nog steeds op de bestsellertafel zien liggen. Kortom, zintuiglijk genot en bevrediging van mijn eerzucht.


Waar schaamt u zich voor?

Dat ik te egocentrisch ben. Maar volgens mij is de kunst van het leven toch vooral om jezelf gelukkig te maken. Als dat lukt, worden mensen om je heen dat vaak ook.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Op een begrafenis van de vader van een van mijn beste vrienden, een jaar geleden. Terwijl die vriend alweer lachte, moest ik drie rondjes om het gebouw lopen. Ik was mezelf even helemaal kwijt. Dat gebeurt me zelden.

Lijkt u op uw vrienden?

Ja, ik voel me prettig met mensen om me heen met eenzelfde levenskijk en houding. Vaak hebben ze een mix van een vriendelijk ka-rakter, zakelijk succes en lol in het leven.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Minder egocentrisch, en een volle bos haar met krullen.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn twee kinderen, van zes en acht.

Wat is uw grootste ondeugd?

Ik drink te veel wodka-cola…

Hoe moedig bent u?

Ik ken in feite geen vrees meer. Maar ik kan bang zijn voor pijn en agressie. Gelukkig kan ik heel hard lopen.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van de Indiase econoom Ravi Batra. Zijn werk lees ik al sinds 1986, maar ik heb hem nooit ontmoet. Daarnaast heb ik in mijn leven ook verschillende niet-papieren mentors gehad. Zowel zakelijk als privé.

Wanneer was u het gelukkigst?

In de armen van mijn vrouw.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Zijn ondernemingslust en probleemloze instelling.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Haar behoefte om te zorgen en liefde te geven.

Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?


Vijfentwintig jaar geleden werkte ik als fotograaf voor Panorama. We hebben toen in Zwitserland een veertienjarig weggelopen meisje teruggevonden, op de telefonische aanwijzingen van de paragnost Henk de Gier. Hij voorspelde op vijf minuten nauwkeurig wanneer en waar we haar zouden vinden. Door die ervaring ben ik anders tegen mystieke zaken gaan aankijken. Ik heb mijn eigen gevoel durven ontwikkelen en daarop durven vertrouwen. Ik doe nu bijna alles op gevoel, ook zakelijk.

Gelooft u in God?

Nee, maar ik ben wel benieuwd hoe dit systeem ooit kan zijn ontstaan. Wat was er toen er nog niets was, en waar kwam al die energie vandaan?

Wat is uw grootste prestatie?

Het schrijven van Als de dollar valt. Als outsider – zes jaar daarvoor was ik nog fotograaf – was mijn analyse van ons kredietsysteem perfect getimed en aardig in de roos.

Wat is uw grootste mislukking?

Relaties en vriendschappen die kapot gingen door mijn tekortkomingen.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Mijn pleegmoeder bij wie ik van mijn vijfde tot mijn achttiende woonde.

Wat is de beste plek om te wonen?

Amsterdam.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Doe wat je gelukkig maakt en mijd wat en wie je vervelend vindt. Maar dat werkt alleen tot je door groot onheil wordt getroffen.

Wat is uw devies?

Je kunt alleen jezelf zijn.

Volgende keer: Floortje Dessing

Onderwerpen