Spring naar de content

Nee majesteit, chatten is juist goed voor ons

“Mensen communiceren via snelle, korte boodschapjes,” constateerde koningin Beatrix in haar Kersttoespraak. De majesteit wil niets weten van chatten, sms’en en twitteren: dat ondergraaft de naastenliefde en de saamhorigheid. Maar dat is juist niet waar, blijkt uit talrijke onderzoeken.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Mark Traa

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Het idee dat bijvoorbeeld jongeren alleen nog thuis via chatboxen en MSN met elkaar communiceren, klopt van geen kant. Elkaar leren kennen via internet leidt juist tot méér sociale contacten en ‘echte’ vriendschappen, blijkt steeds uit onderzoek. Virtuele contacten zijn er gewoon helemaal bij gaan horen en online vriendschappen doen zelfs in kwaliteit niets onder voor echte.

We citeren de 14-jarige Bart: “Als ik iemand iets persoonlijks vertel dan is het direct de volgende dag in de hele klas bekend. Persoonlijke dingen kan ik het beste kwijt bij de vrienden die ik heb via het internet. Met deze mensen kan ik echt praten.” Wie vindt dat hij wat doorschiet in zijn virtuele contacten, gaat gewoon ontvrienden. Maar dan gaat het alleen om de mensen die je uitsluitend nog via internet ‘ziet’. Een deel daarvan is overgeheveld naar de gewone vriendenkring, en dat is dus winst.

Zo gaat dat tegenwoordig, majesteit. Talloze vriendschappen zijn gestart op internet, om over relaties maar te zwijgen. Chatten werkt voor kinderen drempelverlagend om met elkaar of met anderen problemen op te lossen. Dat kunt ú dan wel niks vinden, majesteit, maar voor talloze onderdanen is het een verrijking van hun leven. Dat is dubbel en dwars bewezen, en daar had u best even naar mogen googelen voordat u uw toespraak schreef.

Onderwerpen