Spring naar de content

De mooiste tijd van hun leven

Studeren zonder vereiste vooropleiding, al na drie tentamens eredoctor of je studie afsluiten met een doctoraalscriptie waarvan alleen de titel bekend is. De Oranjes kunnen zich aan de universiteit van Leiden altijd veel veroorloven. Een terugblik op de onbezorgde jaren van Juliana, Beatrix en Willem-Alexander.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Roelof Bouwman

Het geldt voor kroonprinsen en kroonprinsessen van alle tijden en alle plaatsen, en dus ook voor de drie troonopvolgers die in de vorige eeuw in Nederland ter wereld kwamen: van meet af aan stond vast dat maar weinig dingen in hun leven gewoon en alledaags zouden zijn. In de eerste plaats natuurlijk omdat ze – letterlijk – in de wieg waren gelegd om later een bijzonder, want koninklijk ambt te vervullen. Die lotsbestemming drukte van jongs af aan een zwaar stempel: mentaal, omdat er geen ontsnappen mogelijk was, maar ook in praktische zin. Een toekomstig koningschap stelt nu eenmaal bijzondere eisen aan zaken als gedrag, omgangsvormen en partnerkeuze.

Toch waren er ook dingen in het leven van prinses Juliana (1909-2004), koningin Beatrix (1938) en prins Willem-Alexander (1967) die wél relatief normaal verliepen. Net als alle Nederlanders waren ze leerplichtig en volgden ze lager en middelbaar onderwijs. Vervolgens – en ook dat werd in de loop van de twintigste eeuw steeds minder uitzonderlijk – begonnen zowel Juliana, Beatrix als Willem-Alexander aan een universitaire studie. In Leiden.

Paywall

Wilt u dit artikel lezen? Word abonnee, vanaf slechts 5 euro per maand.

Lees onbeperkt premium artikelen met een digitaal abonnement.

Kies een lidmaatschap