Royale pompoensoep

import eetteam 29 jan 2010 Leven

De kleur oranje is wat wortel, mandarijn, papaja, zalm, mango, sinaasappel, kaki, kumquat en pompoen verbindt. Pompoen is – op grond van het sprookjesachtige vermogen in een rijtuig met paarden te veranderen en de gelijkenis met een kroon – misschien wel het koninklijkste product.

De pompoen bestrijdt diarree, oogafwijkingen, benauwdheid, lintwormen, oedeem, haperende moedermelkproductie, prostaatperikelen en nog veel meer. Voor een gewas dat al zevenduizend jaar voor Christus verbouwd werd, is dat niet zo mal; wie de komende 9100 jaar de tijd heeft voor onderzoek, zal van de cornuco of de paprikachip een vergelijkbare lijst kunnen samenstellen.

De pompoen mag zich de laatste jaren verheugen in de brede belangstelling van de kokskaste, al was het maar als vegetarische nooduitgang op een menu voor carnivoren. Verwerking tot pompoensoep ligt het meest voor de hand, waarbij de uitgeholde bast in een terrine kan veranderen. Zoiets kan gemakkelijk leiden tot een handgeknoopte bio-ervaring op buurtcentrumniveau, maar wie het recept van Paul Bocuse volgt, is daarvan gevrijwaard. Bocuse combineert 800 gram pompoenvlees in blokjes, met 200 gram aardappelblokjes en twee in ringen gesneden preien. Smoor de prei in 15 gram boter, voeg pompoen en aardappel toe, zet het mengsel onder vloeistof (water of kippenbouillon) en laat het 20 minuten pruttelen. Doe er een deciliter crème fraîche door en pureer het geheel na 10 minuten smoren met de handmixer. Breng op smaak met peper en nootmuskaat, voeg een deciliter room toe en pureer nogmaals. Heet opdienen met zelfgebakken croutons en 80 gram geraspte gruyère. Volgend gerecht: overbodig.

Reageer op artikel:
Royale pompoensoep
Sluiten