‘De wereld gaat stranden op Amerika, niet op Griekenland en Spanje’
De euro wordt kapot gemaakt! En wel door speculanten die samenspannen met de media, en de Financial Times is een van de boosdoeners. Nee, u bevindt zich niet op een complotsite, maar u leest de samenvatting van een bericht in een kwaliteitskrant van gisteren. De Spaanse minister José Blanco zegt daarin heilig te geloven in een complot om zijn land in diskrediet te brengen. Volgens auteur, ondernemer en financieeljournalist Willem Middelkoop speelt de Financial Times inderdaad een merkwaardige rol.
Meneer Middelkoop, gelooft u in het complot?
“In Spanje hebben ze er belang bij om de schone schijn op te houden. Aan de andere kant spelen er grote belangen vanuit Engeland om te focussen op Spanje zodat we daardoor de problemen aan de overkant van het Kanaal vergeten.”
Maar zit de Financial Times in het complot?
“We hebben al vaker gezien dat de Financial Times zijn eigen activistische agenda voert. De krant was jaren geleden altijd al erg anti-Duisenberg en anti-euro. Zoals de Wall Street Journal de clubkrant is van de Wall Street-banken, is de TF de clubkrant van de City. En daar vinden ze het heel leuk als er problemen zijn in euroland.”
Waarom lachen ze graag de eurolanden uit?
“De problemen in Griekenland en Spanje vallen in het niet in vergelijking met de financiële problemen in de Verenigde Staten, Japan en Groot-Brittannië. Wacht maar tot het daar echt mis gaat.”
Denkt u dat dan?
“Je kunt er op wachten.”
U voorspelde dat na de banken, landen gaan omvallen.
“Bijna alle staten dreigen failliet te gaan behalve China. En natuurlijk Rusland, dat is al drie keer failliet gegaan de laatste honderd jaar.”
Maar hoe is het dan gesteld?
“Griekenland heeft een staatsschuld van 50 miljard. In Engeland is in een paar maanden tijd 200 miljard uit het niets gecreëerd om de begrotingstekorten te dekken. Daar hebben ze het liever niet over. De wereld gaat niet stranden op Griekenland. Maar bijvoorbeeld op Amerika, daar is de staatschuld is al bijna 100 procent van het BBP. Als je daar nog de voorziene extra uitgaven van 60.000 miljard dollar bij optelt, kan het land mathematisch gezien zijn schuld niet eens meer afbetalen. Alleen als ze alle dollars die in dat land verdiend worden direct gebruiken om de schuld af te lossen, maar dan houden ze niets over om de economie draaiende te houden.”
Ziet u een oplossing?
“Schuld is een boekhoudkundig begrip. Als je wilt, kun je het zo uit de boeken schrappen. Maar dan moet natuurlijk wel nader tot elkaar kunnen en willen komen. Bij schuldsanering ontstaat wel vaker ruzie tussen de schuldenaar en de eiser.”