Spring naar de content

Geert is gek. En u ook.

Nóg een Wilders-boek. Deze week is ‘De waanzin rond Wilders’ uitgekomen, een werkstuk van psychotherapeut Joost Bosland. “In de samenleving zie ik een toenemend zwart-wit denken, een enorm simplisme en kinderlijk gedrag vertonen. Processen die ik ook in de TBS-kliniek heb gezien.” Kortom: Wilders verhoudt zich tot Nederland als een TBS-patient tot een TBS-kliniek.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Bas Paternotte

Dat deed ons terugdenken aan het roerige voorjaar van 2002. Pim Fortuyn was begonnen aan de zegetocht die hem uiteindelijk fataal zou worden. Ook toen werd er in het openbaar getwijfeld aan de geestelijke toestand van een populistisch politicus. Voorop liep toen Jeffrey Wijnberg, huispsycholoog van De Telegraaf. Fortuyn zou volgens hem ‘asociaal, ijdel, ophitsend en vijandig’ zijn. Dat was natuurlijk koren op de molen van de inmiddels overleden Fortuynhater criticus Kees Lunshof: “Uiteindelijk is hij aan zijn eigen karakter, waarmee de nieuwe partij van het begin af aan een groot risico liep, ten onder gegaan.”

Opmerkelijk dat er nooit artikelen en boeken verschijnen over de geestelijke gezondheid van Jan Peter Balkenende of Wouter Bos.

Bosland werd geïnterviewd op Radio 1. Dat interview luistert u hier terug.