Spring naar de content

Iep!-gate: het andere verhaal

NRC Weekblad, Pauw & Witteman… Regisseur Rita Horst kreeg de afgelopen weken uitgebreid de ruimte haar beklag te doen over in het wilde weg knippende producenten die ‘haar’ kinderboekverfilming Iep! volledig hadden verknald. “Ik voel me een vieze, vuile deurmat,” klaagde ze onder meer in NRC Weekblad. Horst verloor eerder een kort geding over het inkorten van de film, besloot toen haar naam van de aftiteling te laten halen, en kon het niet laten de vuile was buiten te hangen. Zowel NRC als P&W liet na de andere partij – de producenten Joost de Vries en Leontine Petit – aan het woord te laten.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Tijd voor wederhoor. “Het is zo zonde. Iep! is een prachtige film, waar nu een negatieve vibe omheen hangt,” zegt publiciteitscoördinator Britt Colegem van distributeur Independent Films. “Na de ruzie hebben de producenten en de regisseur een gentlemen’s agreement gesloten. Men zou zich niet uitlaten over de kwestie. Daar heeft Rita zich niet helemaal aan gehouden.”

Niet helemaal?

“Helemaal niet.”

Op televisie beweerde Rita Horst dat er een kwartier uit haar film is geknipt.

“Dat is niet waar. De film is nu 80 minuten. Rita’s versie was 88 minuten.”

Waarom is ze zo boos?

“De discussie begon omdat een testpubliek, bestaande uit kinderen, moeite had met de dialogen tussen de volwassen karakters. Die zijn ingekort. Daar stond Rita niet achter. Zij zei: ‘Ik maak geen film voor kinderen, maar voor mensen.'”

Toen begon het moddergooien.

“Ja, Lemming Film (de producent – red.) zou de film van haar hebben afgepakt. Onzin, Lemming Film is al tien jaar met dit project bezig. Heeft de rechten gekocht, een scenarioschrijfster gevraagd (Mieke de Jong – red.) en later regisseur Rita Horst ingehuurd.”

Dat doen jullie dus ook niet meer.

“Nee. We wilden in goed overleg een goede film maken. Dat is helaas niet gelukt.”

Komt er uiteindelijk een dvd met beide versies?

“Nee, want de director’s cut is nooit afgemaakt.”

Iep!-auteur Joke van Leeuwen staat ook achter de 4 miljoen euro kostende verfilming van haar kinderboek uit 1996, zo laat haar uitgeverij Querido weten.

Van Leeuwen is thans zes weken op vakantie in Australië, waardoor ze de première mist. Ze is niet gevlucht voor de commotie. Volgens Querido was de reis naar de andere kant van de wereld ‘al lang gepland’.

Onderwerpen