Appeltjes onder het stro

Van cider wordt weleens beweerd dat het ‘op hol geslagen appelsap’ is. En meestal is dat nog waar ook. Maar er zijn uitzonderingen, al zijn het er weinig. Zo werkt de sterrenhoreca graag met de cidres en poirés van Eric Bordelet. Deze voormalige sommelier van het met drie sterren gelauwerde restaurant l’Arpège in Parijs trof in de familie-erfenis een aantal stokoude appel- en perenboomgaarden in Bretagne aan. Dat inspireerde hem om zijn kelnershefboom te verruilen voor een appelboor. Thans worden zijn biologische, mild bruisende appel- en perenwijnen in gekende zaken geschonken als laag-alcoholisch aperitief of als begeleider van bepaalde (vooral blauwe) kazen.

Tot op heden leek Bordelet het monopolie te hebben in de tophoreca. En als het gaat om ciders en poirés uit Bretagne, dan is dat welbeschouwd ook zo. Maar sinds kort is er een concurrent, afkomstig uit Normandië, waar peren en appels eveneens prima gedijen. Van Julien Frémont proefde ik de Pomme de Paille 2008 Cidre du Fort Manel (€9,75). Bijna vanzelfsprekend is ook dit een puur-natuur-product, afkomstig van een domein dat al 250 jaar in handen is van de familie. Koeien in de boomgaarden zorgen voor de bemesting. Er wordt met de hand geplukt en gesorteerd. Bovendien experimenteert Frémont graag met verschillende productiemethoden. Zo wordt deze Pomme de Paille niet, zoals te doen gebruikelijk, in geperforeerde doeken geperst, maar onder stro, de paille.

Dat alles resulteert in een prachtige droge cider, zeer delicaat, met een heel fijne smaak. En de slechts 5,5 procent alcohol zet aan tot doordrinken. Het is een cider die mijn Vlaamse collega Bruno Vanspauwen in De Standaard de volgende uitspraak heeft ontlokt: “Ik keer me stilaan af van zoete wijnen aan het eind van de maaltijd. Ik vind ze meestal te zwaar. Bij de kaas of een (niet te zoet) dessert ben ik overgeschakeld op cider van appel of peer, een prima alternatief.”

Importeur Pomme d’Or. www.pommedor.nl

Meer leuke content? Like ons op Facebook

import eetteam