Spring naar de content

Mohammed Benzakour

Mohammed Benzakour (Ouled Ali, 1972) is schrijver en columnist. Onlangs werd hij genomineerd voor de E. du Perronprijs voor zijn bundel Stinkende heelmeesters.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Lichtelijk opgewonden met een melancholieke ondertoon. Terwijl wij praten is de sneeuw aan het smelten. Ik word een beetje somber van dooi. Niets is zo droevig als tijdens de dooi door een bos lopen en de druppels horen vallen.

Wie zijn uw helden?

Jean-Jacques Rousseau, Arthur Rimbaud, Gerard Reve en Larbi Batma, de compromisloze zanger van de Marokkaanse band Nass Al Ghiwane, door Martin Scorsese wel omschreven als de Rolling Stones van Afrika.

Aan wie ergert u zich?

Aan Maxime Verhagen. Hij is de vleesgeworden slechtheid. Het ergste wat een Bijbel kan overkomen, is opgepakt te worden door de handen van Maxime Verhagen.

Wanneer hebt u voor het laatst gehuild?

Ik heb een paar weken geleden een traantje weggepinkt toen ik een bejaarde vrouw zag vallen. Kwetsbare, oude mensen raken me.

Lijkt u op uw moeder?

Ik heb het milde, zachtaardige karakter van mijn moeder. Ik heb de oren, ogen en wenkbrauwen van mijn vader. Mijn intelligentie is een raadsel; ik denk dat ik die rechtstreeks van God heb.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van Hans, mijn oude buurman. Een erudiete, fijngevoelige man, te kwetsbaar voor de samenleving. Hij heeft me geleerd dat je gelukkig door het leven kunt gaan zonder alle boeken te lezen die je aanschaft. Een geruststellende gedachte.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik ben een nachtdromer. Als de konijntjes uit hun holen kruipen en de maan tevoorschijn komt, dan ontwaakt mijn geest. Laatst droomde ik ervan dat ik op een bootje met een hengel een zwaardvis zou vangen. Dat ik daarmee het gevecht aanging.


Wat is uw grootste angst?

Dat Balkenende wordt opgevolgd door Verhagen. Vergeleken bij hem zijn Wilders en Verdonk domme, naïeve lieverdjes.

Bidt u weleens?

Ja, maar niet consequent. De laatste keer dat ik intensief gebeden heb, was een half jaar geleden, toen ik werd aangevallen door een bezeten kat. Dat was zo eng dat ik dacht: nu bidden, om de demon uit die kat te verdrijven.

Hebt u ooit een mystieke ervaring gehad?

Ja, verschillende malen. Het gebeurt altijd in de toestand tussen waken en slapen. Opeens klopt alles. Er is inzicht. En de zekerheid dat ik mijn moeder in het hiernamaals zal omhelzen.

Bent u aantrekkelijk?

Als ik om me heen kijk, geloof ik dat ik beslist niet mag klagen.

Wat is uw definitie van geluk?

Ik ervaar geluk als ik tijdens een voetbalwedstrijd een doelpunt scoor. Er gaat dan iets door mijn lijf dat ik niet kan omschrijven.

Waar schaamt u zich voor?

Ik schaam mij als ik met mijn ouders in de huiskamer zit en er is opeens seks op de televisie. Mijn vader zoekt dan zenuwachtig naar de afstandsbediening, mijn moeder kijkt een andere kant op en ik weet me geen houding te geven.

Hoe moedig bent u?

Ik word vaak door anderen moedig genoemd. Maar ik vind zelf dat ik moediger moet zijn.

Wat is uw grootste ondeugd?

Soms nagel ik mensen te snel aan de schandpaal.

Wanneer was u het gelukkigst?

Vier jaar geleden droomde ik dat ik op een slee in de sneeuw vertrok naar Moskou. Toen ik wakker werd, tintelde mijn huid van geluk. Waarom? Ik heb geen idee.

Waaraan bent u het meest gehecht?

Aan mijn Lavazza-koffie die ik handmatig zet. Mijn koffie is bewezen de lekkerste koffie van Zuid-Holland. Mensen bezoeken mij om mijn koffie.


Wat beschouwt u als uw grootste mislukking?

Ik geloof niet in mislukkingen. Ik vind alles om me heen wonderbaarlijk, loof de Heer. Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Vrouwen hebben een hoge pijngrens, zowel fysiek als geestelijk. Ik geloof absoluut niet dat zij het zwakke geslacht zijn.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Mannen kunnen hun mond houden. Dat waardeer ik ook in dieren.

Wie is uw grootste liefde?

Dat was ook mijn meest fatale.

Van wie houdt u het meest?

Van mijn ouders.

Als u iets aan uzelf kon veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik ben de slaaf van mijn eigen besluiteloosheid. Soms maak ik moedwillig dingen kapot zodat ik er eindelijk toe kan komen ze weg te gooien.

Hoe ontspant u zich?

Een middagdutje. Of een waterpijp. Mijn speciale mix is mint met appel.

Gelooft u in God?

Ja. Ik geloof in God en ik geloof dat hij of zij ook in mij gelooft.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb de scherpte van mijn pen weleens onderschat.

Wat is de beste plek om te wonen?

Ik denk Réunion, een eiland bij Madagascar. Of Salina, het piepkleine eiland waar de film Il postino is opgenomen.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Niet, maar ik denk wel dat je de kans op ongeluk verkleint als je vaker een boek pakt en in een hoekje gaat zitten lezen. En als je elke week een bloemetje voor je moeder koopt. Dat deed Samir A. ook.

Wat is uw devies?

Burgers aller landen, eet met uw handen!

Onderwerpen