Spring naar de content

Premier Cohen. Geschikt of ongeschikt?

De media halen hem binnen als een heuse Verlosser. Vergelijkingen met Obama zijn niet van de lucht. Maar is PvdA-lijsttrekker Job Cohen, behalve een aardige man, wel de premier waar Nederland op zit te wachten?

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Redactie

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Beste Job,

Op de vrijdag dat jij in een Blitzkrieg-achtige manoeuvre gelanceerd werd als PvdA-leider, zat ik tussen een groep uit de kluiten gewassen bouwondernemers. Mensen die, in hun eigen woorden, niets liever doen dan dingen ‘uit de grond trekken’, hun ‘mouwen opstropen’, ‘de schouders eronder zetten’ en ‘een stuk daadkracht’ inbrengen. Kortom, het ondernemende slag mensen (ik schat voor negentig procent VVD-stemmers) dat ter eigen glorie en portemonnee tien keer liever een steen op een steen metselt dan er een boom over op te zetten met welstandscommissies, buurtcomité’s of natuurbeschermingsorganisaties. Het is veelzeggend dat de bekendwording van jouw kandidatuur door deze groep verstokte Mercedes-, BMW-, en Audi-rijders unaniem met instemming, zo niet gejuich, werd ontvangen. Je ging onmiddellijk over de tong als ‘een geniale zet’ en ‘het rustpunt dat we nodig hebben’. Deze openlijke omarming door wat je de ‘ondernemende rouwdouwers’ van ons land zou kunnen noemen, is natuurlijk een droomstart voor jou als nieuwe PvdA-leider. Het is een bevestiging van de natte droom van de partijtop: namelijk dat jouw electorale bereik ver uitstijgt boven dat van de traditionele PvdA-kiezers, die veelal te vinden zijn in de sociale sector en in de papieren bestuurslaag tussen beslissers en uitvoerders in. Jij blijkt, net als Obama, de potentie te hebben om zelfs bij vijandige groepen kiezers een snaar te raken. Het bewijs speelde zich voor mijn ogen af. “Eindelijk iemand die écht kan opstaan tegen Wilders,” verzuchtte één van de bouwers.

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen