Discriminatie

import vooraf 26 mrt 2010 Leven

Het is geen nieuws dat Marokkaanse mannen in het uitgaanscircuit worden geweigerd op grond van hun afkomst. Vermeend slimme portiers zeggen dan dat de tent afgeladen vol is of een lidmaatschap vereist – want dan mag de deur gesloten blijven. Domme spierbundels (in menig geval een pleonasme) zeggen: “Voor jouw soort geen plek.”

Mohammed Mohandis, de voorman van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging van de PvdA, zorgde er via de microblogdienst twitter voor dat de schijnwerpers weer even voluit op horecadiscriminatie kwamen te staan. Zaterdagnacht om 1.33 uur meldde hij dat hem aan de deur van Quingon aan de Oudegracht in Utrecht de toegang was geweigerd met de woorden ‘Voor jou soort geen plek hierbinnen’ en om 1.36 uur ‘ook geweigerd in filemon’ (de tikfouten zijn voor rekening van Mohandis).

Aangezien Mohandis naast raadslid in Gouda ook een van de grootste talenten van de PvdA is, worden zijn ervaringen in het Utrechtse uitgaansleven opeens wel nieuws. Voor commentaar verwijst Mohandis vervolgens de hele zondag naar de website van de Jonge Socialisten, waarop een verklaring van hem staat, en maandagochtend zit hij bij Goedemorgen Nederland op Nederland 1 om zijn ‘signaal af te geven’.

Het lijkt verder een simpel verhaal: Mohandis gaat tegen de eigenaren van de twee Utrechtse horecagelegenheden (en de derde waar hij geweigerd werd en waarvan hij de naam vast wel kan achterhalen) aangifte doen wegens discriminatie. Hij was in het gezelschap van vrienden, dus heeft getuigen. En dan horen we over enkele maanden wel hoe hoog de straf uitvalt. Als iemand aangifte doen van misdrijven een burgerplicht zou moeten vinden, is het een politicus.

Zou je denken. De waarheid is dat Mohandis bij het ter perse gaan van dit nummer helemaal niet van plan was aangifte te doen. Op een directe vraag of hij dat gaat doen, antwoordt de PvdA’er op twitter dat hij ‘zijn eigen afweging maakt’ en ‘een signaal wilde afgeven’. Dus hij beschuldigt keihard drie horecagelegenheden van discriminatie (waarvan twee met naam en toenaam) en gunt de eigenaren van die tenten niet eens de gelegenheid hun straf te ondergaan óf zich voor de rechter vrij te pleiten.


De loopafstand tussen Quingon (Oudegracht 134) en Filemon (Janskerkhof 22) is volgens de ANWB-routeplanner 363 meter. Mohammed Mohandis wandelt op een stapavond, al twitterend, met een snelheid van 7,26 kilometer per uur. Maar dit is slechts een signaal…

Jan Dijkgraaf (j.dijkgraaf@hpdetijd.nl)

Reageer op artikel:
Discriminatie
Sluiten