Wie volgt Job op?

import haagse post 26 mrt 2010 Politiek

Elders op deze pagina’s heeft u al kunnen lezen over de verwikkelingen rondom het interim-burgemeesterschap van Amsterdam. Uiteindelijk zal daar natuurlijk een volwaardige burgemeester moeten komen. De stad is al in handen van de PvdA sinds 1946, toen Arnold Jan d’Ailly aantrad. Twee PvdA’ers worden momenteel genoemd: oud-ministers Guusje ter Horst en Eberhard van der Laan.

Het is aan het kabinet om na de verkiezingen een burgemeester voor te dragen, uiteraard in overleg met de Amsterdamse volksvertegenwoordigers. Grote vraag is nu of die PvdA-dominantie blijft. Verscheidene namen doen de ronde, met name uit GroenLinks-hoek. Femke Halsema werd genoemd, maar die sloot een dergelijke stap al bij voorbaat uit. Daarnaast zingen de namen rond van Andrée van Es (nu directeur-generaal bij het ministerie van Binnenlandse Zaken) en niemand minder dan Paul Rosenmöller.

En zo gek is de keuze voor een GroenLinks-burgemeester niet. Harry Borghouts, ook van die partij, moest vorig jaar opstappen als commissaris der koningin van Noord-Holland wegens bonnetjesgedoe. Hoe gek het ook klinkt, in politiek Nederland kan dat betekenen dat de volgende Amsterdamse burgemeester van GroenLinks-huize is wegens uitruil. Maar is Rosenmöller beschikbaar? De woordvoerder van de IKON-presentator: “Hij wil er nu niet op ingaan.” Wanneer wel? “Als het realistischer wordt.” Er is dus een kans? “Zodra hij een andere functie krijgt, bent u de eerste die het hoort.”

Reageer op artikel:
Wie volgt Job op?
Sluiten