Ella Vogelaar: ‘Paralellen tussen NSB en Wilders zijn opmerkelijk’

Bert Brussen 2 apr 2010 Politiek

U vroeg zich natuurlijk al af: hoe gaat het eigenlijk met Ella Vogelaar? De oud minister van Wijken, Wonen, Buurthuizen beschilderen en Boel bij elkaar houden is opvallend stil de laatste tijd. Had u gedacht. Want Ella is terug. Of liever gezegd zurück. Als u onderstaande Vogelaar-citaten leest zult u meteen begrijpen waarom wij dit in het Duits zeggen:

Vogelaar: “Recht voor zijn raap zeggen waar het op staat, mensen opzettelijk krenken, daarmee scoor je tegenwoordig als politicus. Dit gaat dan vaak ook nog gepaard met een roep om repressie en gewelddadig optreden door de overheid. Pleidooien voor hogere gevangenisstraffen lijken gemeengoed te zijn geworden, over een oproep van Wilders om overlastgevers door de knieën te schieten en straatcommando’s in te voeren ontstaat nog nauwelijks ophef.”

“Het lijkt wel alsof we de belofte die we elkaar hebben gedaan na de Tweede Wereldoorlog ‘dat nooit weer’, vergeten zijn. En ik kan u verzekeren dat wie de moeite neemt om het recent verschenen boek over de opkomst van de NSB te lezen, schokkende parallellen tegenkomt”, aldus Ella Vogelaar in het blad Volzin, een “tijdschrift voor zinvol leven”.

Omdat dit Vogelaar-citaat op 1 april op de website Bruggenbouwers.com werd geplaatst, hebben we de redactie van Volzin toch maar even gebeld of dit allemaal wel echt is. En ja, dit citaat staat inderdaad in een artikel van de nieuwste Volzin-editie.

Overigens liegt de rest van het artikel er ook niet om. Nog meer Vogelaar-citaten:
“Maar zodra er iemand in het publieke debat opstaat en het lef heeft om een vergelijking te trekken met vergelijkbare pleidooien ten tijde van het opkomend nazisme in de jaren dertig en het als zijn plicht beschouwt om te waarschuwen voor de krachten die in de samenleving losgemaakt kunnen worden, wordt die persoon direct beschuldigd van demoniseren.”

“Wie van ons zou het vijftien jaar geleden voor mogelijk hebben gehouden dat bij gemeenteraadsverkiezingen in Almere een populistische partij als die van Wilders, die moslims als de zondebokken van alle kwaad aanwijst, de grootste partij zou worden? Waar is de tijd gebleven dat Nederland internationaal als gidsland voor een open en tolerante samenleving werd gehouden? Dat we ons verontwaardigd toonden over de regeringsdeelname van de met vreemdelingenhaat doordesemde partij van Jürgen Haider in Oostenrijk?”

Reageer op artikel:
Ella Vogelaar: ‘Paralellen tussen NSB en Wilders zijn opmerkelijk’
Sluiten