Spring naar de content

Wélke kiezen we?

Wie verkiezingen zegt, zegt stemwijzers. Bij voorkeur te bekijken op internet. En dat zijn er veel. Kieskompas, Stemwijzer, de Groene Stemwijzer en de Studentenkieswijzer. Online wordt het electoraat uitgenodigd om te kijken welke partij bij hem past. Maar er is reuring ontstaan rondom de Stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP). Partijen zouden misbruik maken van hetinitiatief door niet de juiste antwoorden te leveren en IPP controleert deze niet. Zo is de PvdA volgens de Stemwijzer tegen een leenbeurs voor studenten, maar staat in het partijprogramma dat de partij daarvoor is. Het CDA zegt iets heel anders over het ontslagrecht en D66 is opeens voor meer kerncentrales.

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën: door Redactie

Marianne Thieme (PvdD) beklaagt zich ondertussen dat bij de Groene Kieswijzer de statistieken worden verwijderd, ‘terwijl de Partij voor de Dieren overtuigend bovenaan stond’. En D66-Kamerlid Boris van der Ham schept verwarring over het kernenergiestandpunt: “Simpel. Kernenergie is de laatste optie, maar wel een optie. Dat zeggen we in ons programma en in de Stemwijzer.”

Dus even bellen met opiniepeiler Maurice de Hond.

Want wat is de invloed van een stemwijzer? “Er is onderzoek naar gedaan en daar blijkt uit dat een beperkt aantal mensen zich daardoor laten leiden.” Wat vind De Hond van de op-hef? “Partijen zijn bekender geworden met het geven van de juiste antwoorden. Je ziet ook dat politici die de test doen, zoals Balkenende en Cohen tijdens zo’n mediamoment, van tevoren de antwoorden al weten. In het verleden, helemaal in het begin, gebeurde het wel eens dat een politicus niet uitkwam bij zijn eigen partij. Daar konden de media wel om lachen. Tegenwoordig willen ze geen risico lopen en oefenen ze van tevoren op de antwoorden.” RTL-verslaggever Jos Heymans vult aan: “Ik word gek van al die kieswijzers. Terwijl uit onderzoek van RTL blijkt dat 87 procent zich daardoor niet laat leiden.”

Enfin, de verschillende stemwijzers kunnen een handige tool zijn als u het nog niet weet. En als u bevestigd wilt worden in uw keuze, kunt u ook even het verkiezingsprogramma er op naslaan. Maar als u bij Stemwijzer bij elke vraag ‘geen van beide’ invult, komt u niet uit bij D66. De partij van uw keuze is dan de SGP. Of de Piratenpartij.