Bertolf

Ernest Marx 28 mei 2010 Leven

Bertolf Lentink (Dronten, 1980) is singer-songwriter en voormalig gitarist van Ilse DeLange. Onlangs kwam zijn tweede soloalbum Snakes and Ladders uit. Voor zijn debuut-cd For Life kreeg hij afgelopen maart een Zilveren Harp.

Wat is uw huidige gemoedstoestand?

Normaal gesproken heb ik de neiging om wat neerslachtig te zijn, maar de laatste tijd zit ik beter in mijn vel dan ooit. Met mijn carrière gaat het goed en ik heb een heel leuk vriendinnetje getroffen, met wie ik samenwoon.

Wie zijn uw helden?

Paul McCartney. Hij is een genie als songwriter en toch wars van pretenties. Ook als mens vind ik hem fascinerend. Ondanks zijn tegenslagen op persoonlijk vlak is hij een heel positieve en levenskrachtige man. Verder is Johan Cruijff mijn sportheld.

Aan wie ergert u zich?

Aan schreeuwende, baldadige, dronken jongeren met misplaatst stoer gedrag.

Als u iets aan uzelf zou kunnen veranderen, wat zou dat dan zijn?

Ik zou minder complex in elkaar willen zitten en minder gevoelig willen zijn voor wat anderen van mij denken. Ik ben altijd bang dat mensen mij niet aardig of goed vinden.

Lijkt u op uw moeder?

Mijn liefde voor muziek en voetbal heb ik van mijn vader. Qua uiterlijk en karakter lijk ik veel op mijn moeder. Van haar heb ik onder meer mijn onzekerheid en mijn onhandigheid met technische apparaten.

Wat is uw grootste angst?

Mijn dierbaren verliezen. Vroeger blowde ik veel en kon ik erg malen over het idee dat mijn ouders of zusje iets zou overkomen. Met blowen ben ik nagenoeg gestopt.

Wat zijn uw dagdromen?

Ik dagdroom niet over een buitenlandse doorbraak. Eerder over kleinere stapjes vooruit. Hoe zou het zijn als heel veel mensen mijn muziek kennen en goed vinden en als alles rond mijn optredens zo goed en professioneel mogelijk is geregeld?


Heeft u ooit een mystieke ervaring gehad?

Ik zat eens stoned op de wc. De vloer bestond uit een mozaïek van steentjes en daarop verscheen ineens een lichtgevende Jezus aan het kruis. Een beangstigende ervaring. Ik vraag me nog steeds weleens af waar dat vandaan kwam. Het was zeker geen hallucinatie.

Bidt u weleens?

Ik ben christelijk opgevoed. Altijd bidden voor het eten en het slapen gaan. Ik heb dat tot enkele jaren geleden volgehouden.

Bent u aantrekkelijk?

Op mijn manier wel. Ik ben niet supermannelijk-gespierd-aantrekkelijk. Vrouwen zullen me eerder cute noemen dan stoer. Ik ben vrij gevoelig en kan met vrouwen in een kroeg erg goed communiceren. Zij die dat leuk vinden, zijn meestal de leukste vrouwen.

Bent u monogaam?

Ik geloof dat de mens niet monogaam is aangelegd. Toch is dat voor mij de enige manier waarop een relatie werkt. Dat komt ook doordat ik zelf nogal jaloers ben aangelegd.

Wat is uw definitie van geluk?

Als beloning na een drukke week op zaterdagavond met mijn vriendin en een fles wijn vanaf de bank een goede film kijken.

Wanneer heeft u voor het laatst gehuild?

Aan het einde van de film Everybody’s Fine, met Robert De Niro. Tijdens de apotheose klinkt een prachtig nieuw liedje van Paul McCartney.

Wie is uw grootste liefde?

Mijn huidige vriendin. Ik weet nog het moment dat ik haar vier jaar geleden op Vlieland zag en dacht: dat is echt een meisje voor mij. Later bleek ze ook een Beatles- en Ajax-fan te zijn.

Wat is uw grootste ondeugd?

Jaloezie. Niet alleen in de liefde. Ik kan ook afgunstig zijn als iemand iets heeft wat ik niet heb.


Hoe moedig bent u?

Wat betreft mijn fysieke veiligheid niet zo. Wel op het gebied van moeilijke keuzes maken. Ik ben goed in knopen doorhakken en ergens voor gaan.

Van wie heeft u het meest geleerd?

Van mijn ouders heb ik leren praten. Daar heb ik nu nog steeds plezier van. Op muzikaal gebied vanaf mijn veertiende van mijn gitaarleraar. Op persoonlijk vlak van mijn vriend Ruben, die mij als naïeve, christelijke jongen uit een klein dorp meer leerde nadenken over wereldse zaken.

Welke eigenschap waardeert u in een man?

Redelijkheid, charme en weldenkendheid. Geen machogedrag.

Welke eigenschap waardeert u in een vrouw?

Zachtheid en empathie.

Wanneer was u het gelukkigst?

Ik zit nu in de gelukkigste periode van mijn leven.

Wat is uw grootste prestatie?

Mijn twee solo-cd’s.

Wat is uw grootste mislukking?

Mijn studie Engels. Dat heb ik een jaar gedaan voordat ik naar het conservatorium ging.

Gelooft u in God?

Wel als abstract begrip. Ik geloof in de tegengestelde krachten van goed en kwaad en niet meer in de God waarmee ik ben opgegroeid, die daar als een soort heerser boven staat.

Welk leed heeft u anderen berokkend?

Ik heb op een tactloze manier een aantal verkeringen uitgemaakt.

Wie hoopt u nooit meer terug te zien?

Geert Wilders. Ik geloof dat het uiteindelijk wel goed komt met de multiculturele samenleving en dat polariseren heel slecht is voor ons land.

Hoe is ongeluk te vermijden?

Als geluk een beloning is, vermijd je ongeluk door doelen te stellen en daar naartoe te werken.

Wat is uw devies?

Sometimes fortune changes overnight.

Reageer op artikel:
Bertolf
Sluiten