Spring naar de content

Dubbelinterview met Tom Egbers en Jack van Gelder

Tom Egbers en Jack van Gelder vormen ook in Zuid-Afrika de brug tussen de Oranjespelers en de tv-kijker. Een dubbelinterview over de bezieling van Van Basten, de moed van Bert Maalderink en over elkaar. ‘Tom is altijd zo mooi ontspannen in zijn gespannenheid.’

Gepubliceerd op: Geplaatst in de volgende categorieën:
Geschreven door: Boudewijn Geels

Abboneer op een lidmaadschap

Hoe sympathiek!

Dit artikel krijg je van HP/De Tijd cadeau. Om ons te steunen en meer artikelen van en uit HP/De Tijd te lezen, word je vanaf slechts vier euro per maand lid in minder dan een minuut. Voor dat luttele bedrag lees je ook alle stukken uit het maandelijkse magazine digitaal.

Kies een lidmaatschap

Leg eens uit waarom Nederland geen wereldkampioen wordt.
Tom Egbers
: “Ehh, ik leg liever uit waarom we wél wereldkampioen worden. Maar als je de vraag zo stelt: omdat we achterin kwaliteit tekort komen.”
Jack van Gelder
: “Brazilië, Italië, Spanje, Argentinië en Duitsland zullen uitmaken wie 1, 2 en 3 wordt.”

Dat is dan duidelijk. Wat voor type is bondscoach Bert van Marwijk?
Van Gelder
: “Een ontzettend leuke vent. Bert komt bij wijze van spreken met zijn sjekkie naast mijn sigaar zitten en lult dan lekker met me over het leven.”
Egbers
: “Hij is een heel aimabele man die bereid is om op elke vraag antwoord te geven. Maar ik bel hem niet voor zijn verjaardag.”

Zijn jullie het meestal eens met zijn opstelling?
Van Gelder
: “Ja. Bert heeft verstand van voetbal en is reëel. En toch, niets ten nadele van Bert, maar ik denk dat Marco van Basten zich bij Oranje geweldig had kunnen doorontwikkelen.”

Hoezo? Bij Ajax heeft hij het volledig verknald.
Van Gelder
: “Marco heeft, zoals elke toptrainer, geëist dat hij bij Ajax alles mocht bepalen. Hij vergat echter dat je dan, net als in een succesvol bedrijf, omringd moet zijn door mensen die je aanvullen als je ergens minder goed in bent.”
Egbers
: “Marco werd bij Oranje fantastisch begeleid door teammanager Hans Jorritsma en perschef Kees Jansma.”
Van Gelder
: “Bij Ajax had hij zulke steunpilaren niet. Gevolg: hij kreeg veel te veel op zijn bord. Dag in dag uit met een team bezig zijn, misschien is Marco daar niet goed genoeg in gebleken, want hij heeft het elftal niet beter gemaakt. Martin Jol heeft tegen Sulejmani en Aisatti gezegd: jullie heb ik niet meer nodig. De rest is allemaal beter gaan voetballen.”

Van Basten was jarenlang je buurman in Badhoevedorp, hè?
Van Gelder
: “Bijna. Hij woonde twee straten verderop. Van Marco is het beeld ontstaan dat hij te weinig bezield was, maar het tegendeel was waar, hij was juist ontzéttend bezield.”

Lees de rest van het artikel in HP/De Tijd van deze week

Onderwerpen